Nema zvijezde dok je Bosna ne rodi: Najveće pjevačke dive rođene u našoj zemlji

MUZIČKE IKONE

Naša zemlja je oduvijek rasadnik talenata

Naša zemlja oduvijek je rasadnik najboljih vokala ali i muzičkih zvijezda koje su vladale kako tadašnjom Jugoslavijom tako i danas.

Prva od njih svakako je Silvana Armenulić rođena kao Zilha Bajraktarević u Doboju,18. maja 1939. godine. Bila je jugoslavenska interpretatorka novokomponovanih narodnih pjesama i sevdalinki. Započela je da pjeva vrlo rano. Nakon što je brzo postigla uspjeh kao istaknuta pjevačica u svojoj sredini, preselila se u Sarajevo kod tetke, a onda i u glavni grad nekadašnje Jugoslavije Beograd u potrazi za boljim mogućnostima ostvarenja njene pjevačke karijere.  Ostala je upamćena kao velika diva, a mnoge i danas koji gledaju njene fotografije podsjeća na glumice starog Holivuda.

TUZLA

 Rođena je u Tuzli a odrastala je u Brčkom. Još kao studentica se preselila u Beograd. Potom napušta studij i započinje pjevačku karijeru. Jedno vrijeme živjela je u Novom Sadu. Karijeru je započela 1981. godine i to u jednoj od tada najpopularnijih emisija koju je uređivao pokojni srbijanski voditelj Minimaks. U kratkoj majici i bermudama je sa svojim sastavom "Slatki greh" sudjelovala na tom snimanju, no upravo zbog drastične razlike od ostalih "novih nada" njena izvedba je izbačena iz emisije. Ta snimka je upotrijebljena u "Nedjeljnom popodnevu sa Minimaksom" kao šala na njen račun, no njena karijera tada polazi uzlaznom putanjom. Snimila je 17 albuma, par filmova, između ostalih hit-seriju "Hajde da se volimo.

Rahmetli Izeta Beba Selimović bila je jedna od značajnih interpretatorki sevdalinki u Bosni i Hercegovini. Rođena je 1939. godine u Trebinju. Kao četverogodišnja djevojčica je doselila u Sarajevo gdje je završila školovanje. U januaru 1954. godine, kada je Selimović imala 17 godina, bila je jedna od šest osoba izabranih od 300 kandidata da pjevaju za Radio Sarajevo, čime je započela njena profesionalna pjevačka karijera soliste za tu radio stanicu. Ubrzo zatim, postala je veoma popularna, a mnogi su je nazivali "Dama sevdaha" zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema svojoj profesiji, kao i ozbiljnog ponašanja na estradi. Cijelu svoju pjevačku karijeru posvetila je izvornoj sevdalinki i zadržala je njenu originalnost bez imalo modernizacije.

Prava rijetkost je da u biografiji velikih pjevačica i pjevača ne stoji ime naše zemlje, što je dokaz tome da je prostor Bosne i Hercegoine i nekada kao i sada iznjedrio neke od najvećih vokala ali i muzičkih zvijezda koje su punile stadione a koje dolaze upravo s ovih prostora.  

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori