Najveća prevara u svijetu kriptovaluta – Braća nestala sa 3,6 milijardi dolara

Dva brata iz Južnoafričke Republike nestala su sa 3,6 milijardi dolara vrijednosti u kriptovaluti bitcoin. Sumnja se da su do tog novca došli prevarom preko svoje firme za ulaganje u kriptovalute.

Angažovana je advokatska firma iz Kejptauna od strane ulagača, od kojih je dobivena informacija da ne mogu locirati braću. Zbog toga su slučaj prijavili takozvanim „Orlovima“ elitnoj jedinici nacionalne policije JAR-a.

Nakon porasta vrijednosti bitcoina u proteklih godinu dana nestanak oko 69.000 bitcoina predstavljao bi najveći ikada izgubljeni novac u prevari kriptovalutama.

Investitori posumnjali na prevaru

Prvi znakovi problema došli su u aprilu, kada je bitcoin bio na rekordnim nivoima vrijednosti. Direktor kompanije Africrypt Ameer Cajee, obavijestio je svoje klijente da je bio žrtva hakovanja. Zatražio je od njih da ne prijavljuju napad advokatima i vlastima kako bi usporio proces povrata nestalog novca.

Neki skeptični ulagači nisu mu vjerovali, pa su angažovali sopstvene advokate. To jeste firmu Hanekom, dok je odvojena grupa započela proces likvidacije protiv Africrypta.

„Odmah smo posumnjali da tu nešto ne štima, jer je objava Africrypta molila investitore da ne preduzimaju nikakve pravne mjere“, kažu advokati Hanekoma.

„Radnici Africrypta izgubili su pristup platformi sedam dana prije navodnog hakerskog napada“, dodaju.

Novac netragom nestao

Daljim istraživanjem advokati su došli do zaključka da je sav novac iz ulagačke firme Africrypt prebačen sa južnoafričkih računa i novčanika. Uz to on je prebačen kroz mješavinu različitih drugih kriptovaluta kako bi mu bilo teže ući u trag. Pozivom na Cajeeov mobilni telefon javljala bi se sekretarica.

Cajee i njegov brat Raees otvorili su firmu Africrypt 2019. i u početku su svojim klijentima nudili ogromne povrate novca za ulaganje kod njih – čak i do 10 posto.

Ovo, pak, nije prvi slučaj prevare ovog tipa u Južnoafričkoj Republici. Prošle godine propao je Mirror Trading International, firma koja se bavila trgovanjem kriptovalutama. Tada su nestale oko 23 hiljade kriptovaluta u vrijednosti od oko 1,2 milijarde dolara, što je prozvano najvećom prevarom 2020. godine u svijetu kriptovaluta.

Zasad, Africryptov nestanak novca je čak tri puta veći.

Slučaj Africrypta češljaju i južnoafričke finansijske vlasti, ali je trenutno nemoguće otvoriti zvaničnu istragu jer se kriptovalute u toj zemlji ne smatraju legalnom finansijskom imovinom. Policija se, također, još nije oglasila o ovome.

Problem sa kriptovalutama ima i Kina, posebno proteklih sedmica, kada je eskalirala njihova borba protiv tog oblika trgovanja. Naime, kako je proteklih godinu dana vrijednost bitcoina postepeno jačala, Komunistička partija Kine sve više je zabrinuta zbog potencijalnih prevara, pranja novca i gubitaka od strane ulagača u kriptovalute.

U JAR-u u januaru je dnevna vrijednost trgovanja kriptovalutama prvi put premašila 141 milion dolara, što sugeriše značajan apetit ulagača na tržištu, koje regulatorne vlasti uglavnom nisu kontrolisale, zaključuje Bloomberg.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori