Najmoćniji lijek prirode kod nas raste kao korov!

Od svih sorti je najaromatičniji crni dud
Foto: Shutterstock

Da li ste skorije jeli dud? Kad pročitate koje tegobe otklanja, poželjećete da se siti najedete ovih slatkih plodova

Dud je pomalo zaboravljeno, ali ukusno voće, koje raste pojedinačno posađeno ili samoniklo. U našim krajevima nalazimo crnu, crvenu i bijelu sortu, dok ih u svijetu postoji oko sto.

Od svih sorti je najaromatičniji crni dud. Ovaj plod raste na istoimenom listopadnom stablu iz porodice Morus, čije je lišće poznato kao hrana dudovog svilca ili svilene bube.

Vergilije je za dud napisao da je najpametnija biljka, jer zadnja propupa čekajući toplo vrijeme. Nekad je u dolini Neretve drvo duda bilo jako cijenjeno za izradu bačvi.

Dud se uzgaja i radi pribavljanja svile od svilene bube.

Sastav i lekovitost duda

Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, železo, kalijum, mangan i magnezijum, pektine i druge korisne supstance.

Posjeduju veliku količinu antioksidanata antocijanina. Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje da se uvrsti u superhranu, jer spriječava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora.

Crni dud

Ljekovita svojstva crnog duda zaista su brojna. Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija. Svježi nedozreli dudovi primjenjuju se protiv proliva, a zreli kao blag laksativ.

Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje kod upala grla i usta. List crnog duda poznati je narodski lijek za snižavanje i regulisanje šećera u krvi pa se često primjenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes.

Foto: Shutterstock

Bijeli dud

Bijeli dud ima veliku primjenu u kozmetici. Nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbjeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pjega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina.Takođe se upotrebljava u sastavu preparata protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, za toniranje i čišćenje lica. U liječenju se koristi slično kao i crni dud. Zabiljženo je i da djeluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti organizma i za opuštanje nervnog sistema.

Po Džonatsanu Hartvelu, autoru knjige "Biljke protiv raka", sok bijelog duda može pomoći kod tumora grla. Ako ste u prilici, jedite obje vrste duda, jer ćete od njih izvući brojne blagodati.

Kora duda

Još od vremena Dioskorida gorka kora korjena duda koristi se kao lijek protiv crevnih parazita. Kora liječi bolesti crijeva, želudca, dispepsiju te pomaže kod trovanja hranom, alkoholom i pečurkama. Prah dobijen od kore duda upotrebljava se spolja u obliku melema za brže zarastanje rana, a uvarak od kore pije se protiv povišenog krvnog pritiska.

Šta sve možemo spremiti od duda?

Plodovi duda i kora skupljaju se od juna do avgusta, a lišće u proljeće. Drvo ne napadaju nikakvi nametnici ni bolesti, tako da je riječ o ekološkim plodovima. Bobice se mogu jesti svježe ili sušiti. U kulinarstvu dud se koristi kao bilo koje drugo voće - od njega možete napraviti sok, džem, sladoled, sos, koristiti ga za pripremu deserta i kolača.

Čaj od lista crnog duda za dijabetes

Prelijte 50 grama lišća duda sa pola litre ključale vode i ostavite na deset sati. Procjedite i pijte tokom dana.

Sirup protiv temperature, upale i zatvora

Kilogram bobica crnog duda stavite u pola litre vode i dodajte dvije kašičice jabukovog sirćeta. Ostavite da odstoji 24 sata. Idući dan pomješajte smjesu sa kilogramom smeđeg šećera ili drugim prirodnim zaslađivačem po vašoj želji (stevija, med, javorov sirup) i kuhajte do željene gustoće. Sipajte u sterilizovane boce i pijte nekoliko puta na dan razrijeđeno sa vodom.

Nemojte pretjerivati sa konzumiranjem plodova duda, jer mogu izazvati halucinaciju i probavne tegobe.

Pročitajte više: Koristi brusnice za zdravlje urinarnog trakta

Pratite nas na Facebook akter.ba -Najmoćniji lijek prirode kod nas raste kao korov!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori