Načnici su stvorili najbjeliju boju na svijetu. To bi moglo smanjiti potrebu za klimatizacijom.

Najbjelja boja na svijetu stvorena je u laboratoriju na sveučilištu Purdue, boja toliko bijela da bi na kraju mogla smanjiti ili čak ukloniti potrebu za klimatizacijom, kažu znanstvenici.

Boja je sada uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najbjelja do sada napravljena.

Pa zašto su znanstvenici stvorili takvu boju? Ispostavilo se da obaranje svjetskog rekorda nije bio cilj istraživača: suzbijanje globalnog zatopljenja jest.

"Kad smo započeli ovaj projekt prije otprilike sedam godina, imali smo na umu uštedu energije i borbu protiv klimatskih promjena", rekao je Xiulin Ruan, profesor strojarstva na Purdueu.

Ideja je bila napraviti boju koja će reflektirati sunčevu svjetlost dalje od zgrade, rekli su istraživači.

Međutim, čineći ovu boju stvarno reflektirajućom, učinila ju je i stvarno bijelom, prema Sveučilištu Purdue. Boja reflektira 98,1% sunčevog zračenja, a istovremeno emitira infracrvenu toplinu. Budući da boja upija manje topline od sunca nego što emitira, površina premazana ovom bojom hladi se ispod temperature okoline bez utroška energije.

a person posing for the camera: Xiulin Ruan, a Purdue University professor of mechanical engineering, holds up his lab’s sample of the whitest paint on record.

Korištenje ove nove boje za pokrivanje površine krova od oko 1.000 četvornih metara moglo bi rezultirati rashladnom snagom od 10 kilovata. "To je snažnije od klima uređaja koje koristi većina kuća", rekao je Ruan.

Uobičajena komercijalna bijela boja postaje toplija, a ne hladnija. Boje na tržištu koje su dizajnirane za odbijanje topline reflektiraju samo 80% do 90% sunčeve svjetlosti i ne mogu učiniti površine hladnijim od okoline.

Dvije značajke čine ovu boju ultra bijelom: vrlo visoka koncentracija kemijskog spoja zvanog barijev sulfat-koji se također koristi u fotopapiru i kozmetici-i različite veličine čestica barijevog sulfata u boji, rekli su znanstvenici iz Purduea.

Istraživači tvrtke Purdue udružili su se s jednom tvrtkom koja je stavila na tržište ovu ultra bijelu boju, navodi se u priopćenju.

PROČITAJTE VIŠE: Šok otkriće – Naučnici otkrili fosil nove vrste kita s četiri noge i čudnom lobanjom

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori