Na koje načine se mogu ublažiti simptomi ekcema

Oni koji su patili od ekcema znaju koliko problemi s kožom mogu biti neugodni. Srećom, postoje koraci pomoću kojih se ovo stanje može ublažiti.

Oni koji su patili od ekcema znaju koliko problemi s kožom mogu biti neugodni. Srećom, postoje koraci pomoću kojih se ovo stanje može ublažiti.

Simptomi atopijskog dematitisa ili ekcema su: svrbež, suha, upaljena, odnosno nadražena koža. Uglavnom se manifestuje na unutrašnjoj strani koljena, laktovima i zglobovima. Također se manifestuje na vratu i licu. Počinje se pojavljivati u djetinjstvu, mada se može pojaviti u bilo kojem trenutku čovjekovog života. Djeca koja pate od ekcema imaju veliku šansu da će dobiti astmu.

Standardni medicinski tretman podrazumijeva korištenje topikalne steroidne kreme. Ova protuupalna krema smanjit će svrbež i crvenilo, ali oni se mogu vratiti čim je prestanete koristiti. Poznato je da je ekcem povezan s lošim imunološkim sistemom. Ova tri koraka mogu ublažiti ekcem:

Uradite analizu krvi

Dvije su glavne vrste imuoloških reakcija na hranu: alergija koja se odmah javlja (IgE reakcija) i intolerancija koja se javlja nakon određenog vremenskog perioda (IgG reakcija).

Alergija na hranu je rekacija neposredne prirode i upala kože se uglavnom primijeti ubrzo nakon unošenja hrane koja predstavlja okidač. Intolerancija na hranu uglavnom kasni. Može proći i do 72 sata prije nego što se ekcem ispolji na koži.

Analizom krvi se zapravo mjeri količinu antitijela (IgE i IgG) koje čovjek stvara kao odgovor na različite vrste hrane. Što su razine antitijela veće, to ste osjetljiviji na hranu.

Eliminacijska dijeta podrazumijeva eliminaciju najčešćih namirnica koje uzrokuju ekcem u periodu od 4 do 6 sedmica. Nakon toga postepeno se u prehranu uvode "rizične" namirnice i usput se analizira koja tačno od njih loše utječe na čovjeka. Najčešće "rizične" namirnice su: mliječni proizvodi, jaja, gluten i soja.

Test intolerancije na hranu mogu raditi djeca starija od dvije godine, a prisustvo alergija može se testirati kod novorođenčadi koja imaju 6 mjeseci i više.

Liječite crijevni trakt

Suplementacija probioticima pomaže u uspostavljanju zdrave ravnoteže između dobrih i loših bakterija, što pomaže u jačanju imunološkog sistema. Iz tog razloga brojna istraživanja dokazuju korist probiotika u liječenju i prevenciji ekcema.

Omega-3 riblje ulje je protuupalne prirode. Povećavanje unosa ribe i korištenje omega-3 ribljeg ulja može pomoći u smanjenju upale crijeva i kože. Također može ublažiti simptome ekcema.

L-glutamin je aminokiselina koja djeluje kao "gorivo" za zacjeljivanje oštećenih ćelija crijeva.

Hidratizirajte kožu

Kupite prirodno kokosovo ulje ili kremu na bazi manuka meda i nanesite na problematična područja dva puta dnevno.

IZVOR: KLIX.BA

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)