Na današnji dan ubijen je Zoran Đinđić: Ovaj njegov govor uvijek će se pamtiti

Đinđić

Na današnji dan ubijen je Zoran Đinđić: Ovaj njegov govor uvijek će se pamtiti
Foto: Arhiv: Đinđić, Drašković i Pešić

Na današnji dan navršilo se 19 godina od ubistva bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

Đinđić je na vlast došao nakon što je revolucionarno skinut Slobodan Milošević.

Nekoliko godina kasnije, tačnije 12. marta 2003. godine, izvršen je atentat na Đinđića.

Ubijen je samo četiri dana prije nego što je trebao potpisati novi Zakon o borbi protiv organizovanog kriminala. Nakon što je Đinđić ubijen proglašeno je vanredno stanje u Srbiji i pokrenuta je policijska akcija pod nazivom "Sablja" u kojoj je privedeno više od 11.000 ljudi. U okviru ove akcije ubijeni su Dušan Spasojević i Mile Luković Kum, vođe Zemunskog klana.

Đinđić je poveo Srbiju ka Europi i veliki broj građana ove države i danas žali za njim. Često je imao upečatljive govore, izuzetno motivirajuće, a ovaj sasvim sigurno spada u jedan od najpoznatijih.

"Nema spavanja. Ne možete vi da budete svjetski prvaci, a da spavate. Spavajte pet, šest sati šta vam više treba da spavate. Spavat ćete kad budete u penziji. Penzioneri mogu da spavaju. Ako niste u penziji nemojte da spavate. I to je dobro za liniju. Nema subota, nedjelja, praznici. Ako hoćete da postignete neki veliki cilj, nema praznovanja. Nema ono - ima 170 slava u Srbiji godišnje. Slavit ćemo kada pobijedimo. Ne možemo mi da pobijedimo, a da u vrijeme treninga slavimo", rekao je, između ostalog, Zoran Đinđić.

U policijskoj akciji "Sablja" uhapšen je atentator na premijera, bivši pomoćnik komandanta JSO Zvezdan Jovanović, njegovi pomagači i još nekoliko pripadnika te jedinice, kao i većina pripadnika zemunskog klana i drugih kriminalnih grupa u zemlji i rasvijetljena neka nerazjašnjena ubistva iz prethodnih godina.

U augustu 2003. godine, podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u ubistvu premijera Đinđića, a prvi na listi okrivljenih Milorad Ulemek Legija, predao se srbijanskim vlastima 2. maja 2004. godine.

Suđenje optuženima za ubistvo premijera Đinđića počelo je 22. decembra 2003. godine u Okružnom sudu u Beogradu, u Odjeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala. Oni su 23. maja 2007. godine proglašeni krivim i prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Za organizovanje ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamjenik. Te presude potvrdio je i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine.

Đinđić je sahranjen 15. marta 2003. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

Pročitajte više:Srbijanski radikal iz opozicije: Obaveza Vojske Srbije je da brani RS ako krene agresija iz Sarajeva

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori