Na današnji dan prije 45 godina umro je Kralj rock and rolla Elvis Presley

Godišnjica

Na današnji dan prije 45 godina umro je Kralj rock and rolla Elvis Presley
Foto: EPA

Elvis Presley, kralj rock'n'rolla, umro je na današnji dan, 16. augusta 1977. godine, u dobi od 42 godine.

Tog dana, trebao je odletjeti iz Memphisa na još jednu turneju.

No, Elvis Presley je proživljavao teške trenutke. Konzumiranje droge uzimalo je sve veći danak: Kralj rock and rolla patio je od glaukoma oka, povišenog krvnog pritiska, oštećenja jetre...

Vjerenica Ginger Alden pronalazi ga u besvjesnom stanju na podu kupaonice. Pokušaji oživljavanja bili su neuspješni: U 15.30 sati u bolnici Baptist Memorial Hospital u Memphisu umro je Kralj.

Nikad smrt nekog muzičara nije izazvala takvu tugu.

Jer, Elvis Aron Presley još za života je postao legenda i neokrunjeni Kralj rock 'n' rolla. Rođen 8. januara 1935. u Memphisu, počeo je javno pjevati već s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu.

Pet godina kasnije napustio je školu i poželio raditi kao portir u kinu i vozač kamiona. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci, ubrzo i prvu ploču (1954).

Uspon Elvisa Presleya počinje sredinom 50-tih godina hitovima That's All Right Mama i Heartbreak Hotel. U periodu od 1960. do 1975. godine izdao je 52 ploče i prodao oko 600 miliona nosača zvuka.

Stoga ne čudi da je u periodu od 1957. do 1966. godine Presley bio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.
Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga o kojoj je kralj postao ovisan. U aprilu 1977. godine doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života.

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: U 20-ak godina karijere objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 sedmica. (Radio Sarajevo)

Pročitajte više: Bekamov sin se oženio – uzeo i ženino prezime

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori