Mural za Dženana Memića osvanuo u Grčkoj

Mural

Mural za Dženana Memića osvanuo u Grčkoj
Foto: Privatni album

Mladi umjetnik iz Bosne i Hercegovine Stefan Mihajlović na Kritu u Grčkoj je nacrtao mural posvećen tragično stradalom mladiću Dženanu Memiću, za čiju smrt do danas niko nije odgovarao.

"Mural posvećen Dženanu nalazi se na Kritu. Poruka je jasna i glasna, a to je 'STOP ubijanju djece BiH'! Ne praštamo i ne zaboravljamo! Ubice i saučesnike pred pravdu", govori za portal Radiosarajevo.ba Mihajlović.

Kako priča, oslikavanje murala ga ispunjava.

"Osjećam da sam uradio ispravnu stvar, jer to moje malo nekom znači mnogo. Eh, kada bi svi učinili malo to bi bila sila", ističe Mihajlović.

Inače, Mihajlović je poznatiji pod umjetničkim imenom Roots Riddimz, svojim crtačkim umijećem demantuje sve predrasude o grafitima, jer njegova umjetnička djela na zidovima zavrijeđuju pažnju prolaznika u nekoliko gradova širom svijeta.

Najreprezentativniji grafiti i murali u Banjoj Luci nose njegov potpis, iako već nekoliko godina živi i crta na drugim lokacijama.

Zanimljivo je da je ovaj mladi umjetnik rođen u Sarajevu, a odrastao u Banjoj Luci.

"Rođen sam u Sarajevu, a u Banja Luku sam preselio tek 2007. godine. Mogu slobodno reći da sam odrastao u oba grada te se smatram i Sarajlijom i Banjalučaninom", otkriva nam Mihajlović

Mihajlović je poznat po tome što odlično crta grafite. Prošle godine je oslikao mural u Španiji, koje je posvetio Davidu Dragičeviću.

"Davida sam poznavao lično, bio mi je dobar drug i ja sam mu pleo dredove po kojim ga svi znaju. Bio je uvijek tu negdje i podržavao je moje crtanje grafita u naselju", prisjetio se Mihajlović.

Inspiraciju za svoje grafite pronalazi u svakodnevnom životu, kroz muziku i filmove.

Vrlo često crta likove iz serija i filmova sa kojima se poistovjećuje i koji nose pozitivnu poruku koju prenese na zid. Muzika je za ovog umjetnika najveća motivacija dok crta svoje radove, jer uživa u reggae zvucima, koji ga odvoje od okoline i uz koje uspije da se koncentriše na poteze četke i spreja. (Radio Sarajevo)

Pročitajte više: Nastavlja se suđenje Alisi Mutap i ostalima: Svjedoči Muriz Memić

Pratite nas na Facebook akter.ba - Mural za Dženana Memića osvanuo u Grčkoj

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori