Mrtvo more se povlači, izbijaju čudni krateri

Grad duhova

Mrtvo more se povlači, izbijaju čudni krateri
Foto: DW

MRTVO MORE, spektakularno slano jezero između Izraela, okupirane Zapadne obale i Jordana, izgubilo je trećinu svoje površine od 1960., a povlačenje vode za sobom ostavlja mjesečev pejzaž, zemlju bijelu od soli izbušenu kraterima.

U zlatno doba u prekrasnom mjestu Ein Gedi posjetitelji su se šezdesetih godina mogli kupati u bazenima sa zagrijanom vodom, a zatim skočiti u Mrtvo more.

Danas je to prošlost jer depresije se mogu učas formirati i postići dubinu veću od deset metara, a umnožile su se dvadeset posljednjih godina na obalama jezera.

Kako se voda povlači, za sobom ostavlja naslage podzemne soli. Kada kiši, slatka voda ulazi u tlo i rastapa sol pa kako nema potpornja zemlja se urušava i formira kratere.

Grad duhova

Nekada turističko naselje Ein Gedi danas je grad duhova, izobličen kraterima u kojem su plantaže datula napuštene i milioni šekela uloženih u turizam otišli su u vjetar.

Ittai Gavrieli, naučnik s Geološkog instituta u Izraelu, kaže da se hiljade dolaca formira sa svake strane Mrtvog mora. Ti opasni krateri, no također "jedinstveni i čudesni", direktna su posljedica isušivanja jezera od 70-ih godina zbog devijacije rijeke Jordan i sve veće eksploatacije minerala.

Pročitajte više: Nevjerojatno pronalasci koje su ljudi bili prisiljeni vratiti

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori