Muzej optičkih iluzija: Mlađe generacije se najviše obraduju bosanskoj naopakoj sobi, a starije Vučku

Muzej optičkih iluzija u Sarajevu je najveći u regionu, kaže Canajas

Muzej optičkih iluzija u Sarajevu otvoren je u februaru 2020. godine i svojim otvaranjem je donio nešto sasvim novo u bh. prijestonicu. Radi se o muzeju koji svojim brojnim interaktivnim instalacijama posjetiocima nudi iskustvo za pamćenje jer i oni sami postaju dijelom iluzije. Ono što je specifično za Muzej optičkih iluzija u Sarajevu i što ga izdvaja od ostalih muzeja ovog tipa jeste to što je kultura i tradicija Bosne i Hercegovine protkana kroz neke od iluzija. 

Poznati umjetnici

Posjetili smo ovaj muzej i razgovarali s kustosicom Ines-Selmom Canajas.

Kako je došlo do same ideje da se muzej ovog karaktera otvori i u Bosni i Hercegovini?

- S obzirom da Muzej optičkih iluzija postoji u svim zemljama širom regiona i da nije postojao u Bosni i Hercegovini, izrazili smo želju da napravimo jedan takav muzej i ovdje. Muzej optičkih iluzija u Sarajevu je jedini u našoj zemlji i možemo reći da je najveći u regionu. Imamo preko stotinu eksponata i instalacija. Na nekim od eksponata smo promovisali kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine.

Kako je to sve na početku izgledalo i ko je sve učestvovao u projektu?

- Na projektu se radilo više od godinu dana. Učestvovali su poznati umjetnici s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, kao što su Enida Delimustafić koja je radila ilustraciju za jednu od iluzija koja se nalazi u muzeju i Kerim Mušanović koji je radio 3D fotografije za naš muzej. 

Kakva je bila reakcija građana Sarajeva na ovakav novitet u gradu?

- Reakcija je bila jako pozitivna. Uspjeli smo da ispunimo očekivanja posjetilaca. S obzirom da muzej ima tri sprata i više od 300 kvadrata, možemo primiti veći kapacitet ljudi u isto vrijeme. Svi kustosi u muzeju rado pomažu kada je u pitanju pravilno fotografisanje postavki kao i objašnjenje istih.  

Kakva je bila sezona i da li ste zadovoljni?

- Sezona je bila jako zadovoljavajuća. Posjetilo nas je puno ljudi, što iz BiH, a tako i turista iz regiona ali i šire. Sve je to manifestovalo pozitivnim recenzijama za naš muzej tako da smo mi zadovoljni i posjećenošću i time kako su građani oduševljeni što imaju muzej ovakvog tipa u svom gradu. Zna nam se nekada desiti da bude velika gužva tako da ne možemo sve posjetitelje primiti u isto vrijeme. Postoji mogućnost da svi naši posjetitelji izvrše rezervaciju jer nam nije cilj da samo posjetite muzej, cilj nam je da ga doživite. 

Sjećanje na Olimpijadu

Koji eksponati privlače najviše pažnje posjetiocima?

- Mlađe generacije se najviše obraduju bosanskoj naopakoj sobi, glavi u šerpi i antigravitacionoj sobi. S druge strane, malo starije generacije najviše se obraduju Vučku, kojeg je radio Kerim Mušanović kao sjećanje na Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori