Podignuta optužnica protiv četiri osobe: Mitom pokušali da izbave pripadnika MUP-a KS iz prititvora

OPTUŽNICA

Dogovorili sastanak sa Lazarević Stjepanom zvani Đed i Braco, za kojeg su imali saznanja da je korištenjem svog društvenog i utjecajnog statusa već posredovao kod određenih nosilaca pravosudne funkcije da izvrše službenu radnju

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv 4 osobe, Stjepana Lazarevića zbog krivičnog djela Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, te Memiša Hajdarević, Almira Grebo i Muamera Selimovića zbog krivičnog djela Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optuženim se potvrđenom optužnicom stavlja na teret da su 9. novembra prošle godine u Sarajevu, Hajdarević Memiš i Grebo Almir po prethodnom dogovoru sa Selimović Amelom, bratom Selimović Muamera, u namjeri da ishode puštanje iz pritvora Selimović Muamera, policijskog službenika MUP-a KS. 

Tada osumnjičenog u predmetu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, kojem je pritvor određen rješenjem Općinskog suda u Sarajevu, od 15. oktobra 2021. godine, u kojem je postupajuća tužiteljica dana 8. novembra 2021. godine Općinskom sudu u Sarajevu podnijela prijedlog za produženje pritvora prema Selimović Muameru i drugima. 

Dogovorili sastanak sa Lazarević Stjepanom zvani Đed i Braco, za kojeg su imali saznanja da je korištenjem svog društvenog i uticajnog statusa već posredovao kod određenih nosilaca pravosudne funkcije da izvrše službenu radnju, nakon čega su se Memiš Hajdarević, Almir Grebo i Amel Selimović sastali s njim na području Istočnog Sarajeva.

Korištenje društvenog i utjecajnog statusa

Tom prilikom su od Lazarević Stjepana tražili da korištenjem svog društvenog i utjecajnog statusa te statusa koji ima na osnovu prijateljskih i poznaničkih veza, koji se ogledao u činjenici da isti uživa ugled i poštovanje građana na području Pala i Istočnog Sarajeva te u prijateljsko-poznaničkim vezama sa uticajnim osobama iz mnogih pofesionalnih zajednica, posreduje da službena osoba koja odlučuje o pritvoru prema Selimović Muameru i dr. u predmetu Općinskog suda u Sarajevu, donese odluku da prema Selimović Muameru pritvor ne bude produžen.

Za što su Lazarević Stjepanu obećali novac, pa je Stjepan Lazarević, u namjeri da za sebe pribavi novčanu korist, prihvatio obećanje novčane nagrade da svojim društvenim i uticajnim statusom i korištenjem bliskih poznanstava sa raznim službenim osobama u pravosudnoj zajednici posreduje kod službene osobe kako bi Selimović Muamer bio pušten iz pritvora.

Dana 15. novembra 2021. godine, Memiš Hajdarević po uputi Selimović Amela, iznos od 1060 KM kao prethodno obećanu novčanu nagradu za posredovanje preuzeo od Selimović Muamera, koji je bio svjestan radnji koje su njegov brat, Amel Selimović, Memiš Hajdarević, Grebo Almir i Stjepan Lazarević, dok se on nalazio u pritvoru, poduzeli za njegov račun i uz njegovu saglasnost te da Hajdarević Memišu daje novac obećan i namijenjen za Lazarević Stjepana a na ime posredovanja, a koji iznos je Memiš Hajdarević, znajući za šta je novac namijenjen, istog dana predao Lazarević Stjepanu, navode iz Tužilaštva KS.

U optužnici je Tužilaštvo predložilo produženje mjere pritvora nakon potvrđivanja optužnice prema Lazarević Stjepanu, Hajdarević Memišu i Selimović Muameru zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

izvor: avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori