Tvorac kriptovalute ethereum Vitalik Buterin ima 27 godina i postao je milijarder

Kriptovalute su trenutno veoma popularne u svijetu, a njihovi kreatori zarađuju ogromne svote novca.

Jedan od njih je i Vitalik Buterin, 27-godišnji milijarder koji je kreirao jednu od najpoznatijih kriptovaluta na svijetu - ethereum.

Buterin je ruskog porijekla s adresom u Kanadi, u koju je odselio s roditeljima kada je imao šest godina.

Ljubav prema informatičkim i digitalnim tehnologijama je naslijedio od svog oca, kompjuterskog inžinjera. Tako je 2013. kreirao kriptovalutu (tada je imao 19 godina) ethereum, koju je predstavio dvije godine kasnije. Sada u svom novčaniku ima oko 333.500 ethera.

Ukoliko taj iznos ethera pomnožite sa 3.500 dolara, dobit ćete više od 1,1 milijardu dolara.

Međutim, Buterinova aktivnost tu ne prestaje pa je tako 2012. godine zajedno s Mihaijem Alisijem osnovao Bitcoin Magazine. Portal koji je ubrzo prerastao u prvi ozbiljan portal o kriptovalutama. Na njemu je Buterin redovno objavljivao razne informacije za blockchain i kriptovalute, a kasnije će se pokazati da je njegov ulazak u ovaj svijet bio pun pogodak.

Zanimljiva činjenica o Buterinu je da nije previše aktivan na društvenim mrežama, što je zapravo iznenađujuće za osobu koja ima 1,4 miliona pratilaca na Twitteru.

Međutim, njegov uspjeh je i dalje izuzetno vidljiv. Pogotovo ukoliko se u obzir uzme podatak da se cijena ethera više nego učetverostručila 2021. godine i porasla za 375 posto.

Tako je ethereum trenutno druga najveća digitalna kriptovaluta prema tržišnoj vrijednosti i riječ je o nešto manje od polovine tržišne kapitalizacije bitcoina.

Prema CoinMarketCapu, ukupna vrijednost ethereuma sada iznosi oko 403 milijarde dolara. Cijena jednog ethera u utorak je iznosila 3.482 dolara.

Iako investitori kupuju i prodaju hiljade različitih kriptovaluta, uključujući Elona Muska, ether i bitcoin čine gotovo dvije trećine cjelokupnog globalnog kripto tržišta vrijednog 2,3 triliona dolara.

Kripto entuzijazam je naglo porastao u aprilu. Kada je trgovačka platforma Coinbase izašla na berzu po procjeni od 86 milijardi dolara. Bitcoin je narastao na rekordno visok nivo, praćen divljim rastom od 500 posto u dodgecoinu, koji je 2013. godine nastao kao "šaljiva valuta", piše CNN.

Simpatizeri kriptovaluta su godinama insistirali na tome da bi ethereum, bitcoin i drugi digitalni novčići mogli napraviti revoluciju u svijetu finansija. Moglo bi se reći da se to trenutno dešava.

Najveća razlika između bitcoina i ethereuma je što prvi ima definiran maksimum proizvodnje od 21 milion jedinica. Čime je osigurano da inflacija ne može uzrokovati pad vrijednosti kriptovalute.

Ethereum nema definisan maksimum, ali ima fiksni limit proizvodnje. Trenutna proizvodnja je oko 15 miliona ethera godišnje, odnosno pet ethera u sekundi.

Ovo svojstvo omogućava stabilnost cijene ethereuma, što ga čini pogodnim za obavljanje transakcija kao stabilno i sigurno sredstvo plaćanja. Upravo to je bila ideja kod stvaranja ethereuma, jer su dotadašnje kriptovalute imale veliku nestabilnost u cijeni.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori