Sezona je šljive, ove izuzetne voćke, te preporučujemo da iskoristite njene blagodati na sve moguće načine.
Donosimo jedan recept, koji je podjelila spisateljica Mediha Šehidić. Riječ je o jednom starom receptu...
Potrebno: oprati i očistiti šljive. Pospete ih sa dvije kašike šećera, vanilin šećerom i cimetom.
Stavite u kalup za tortu, pa u zagrijanu rernu. Umutite dva jajeta sa pet kašika šećera, dodajte jedan jogurt, decilitar ulja, dvije-tri kašike griza, 5 kašika brašna i pola praška za pecivo.
Izvadite pleh sa šljivama iz rerne, pa po njima prelijte pola smjese za biskvit. U drugu polovinu dodajte kakao i dvije kašike mlijeka, pa prelijete i to po prvoj žutoj smjesi.
Ispecite, malo ohladite, kalup na tanjir za serviranje okrenete naopako tako da šljive budu gore, a biskvit dole. Pospete šećerom u prahu.
Prijatno!
Pročitajte više: Recept: Volite li panna cottu?
Pratite nas na Facebook akter.ba - Medihina šljivopita: Recept
šljivopita