Mario Stanić danas slavi 49. rođendan

ZIN_2516crop
Foto: nacional.hr

Mario Stanić, penzionisani je hrvatski fudbaler i nekadašnji reprezentativac. Svoju karijeru započeo je u sarajevskom klubu „Željezničar“. Ostao je upamćen po golu koji je postigao na Svjetskom prvenstvu 1998. godine. Tada su igrali utakmicu protiv Jamajke. Zbog teške povrede, bio je spriječen da svoju karijeru nastavi. Penzionisao se nakon sezone 2003./2004.

Mario je rođen u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na današnji dan 1972. godine. Svoju karijeru započeo je na Grbavici. Najviše je igrao odbranu, ali je vremenom prešao u napad. Od tada je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom.

Iako rođen u Bosni i Hercegovini, Mario Stanić, nikada nije zaigrao za reprezentaciju ove države. Nakon rata napustio je rodni grad i zaigrao za Dinamo. Za hrvatsku reprezentaciju zaigrao je 49 puta, te postigao sedam golova. On je bio zaslužan za prvi gol koji je Hrvatska postigla na svjetskom prvenstvu. Riječ je o ranije pomenutom golu protiv Jamajke još 1998. godine. Mario je dva puta nastupao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije.

Njegovo najveće dostignuće je u sezoni 1992./93. kada je s Dinamom osvojio naslov prvaka Hrvatske. Kao dio hrvatske reprezentacije koja je osvojila bronzanu nagradu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, nagrađen je državnom nagradom za sport „Franju Bučar“.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori