Mali dnevni rituali za dobro zdravlje i odlično raspoloženje

Sigurno su mnogi među vama, baš kao i ja, godinama u potrazi za istinom, osobnom srećom, osjećajem ispunjenja i radosti.

I dok nam se sve to čini tako dalekim, nedostižnim i neostvarivim, previđamo jednu grešku koju stalno ponavljamo.

Odgovore tražimo na krivome mjestu – samo i isključivo izvan nas samih!  

Prema drevnoj indijskoj filozofiji vedante, istina nam je tako blizu, čak i bliže od zjenice našeg oka ili srca koje kuca u našim prsima.

Tijekom moje višegodišnje potrage za sobom shvatila sam jedno - osobna sreća zapravo ne postoji.

Postoji samo trajna radost, ali ona ne pripada osobi ili egu, našem lažnom identitetu.

Srećom, ponekad se u našem životu pojave pravi ljudi, ili doživimo nešto vrlo intenzivno, ili pak pročitamo knjigu koja ima toliku moć da nas doslovno katapultira iz naše lažne uloge i predodžbe koju imamo o sebi te nas usidri u istini.    

Kada sam duboko u sebi osvijestila i spoznala da ja nisam ego ili persona te da se moje pravo biće proteže izvan vremena i prostora, u meni se pojavila nepomućena radost, što je rezultiralo i osvješćivanjem vlastite unutarnje snage.   

Dobra je vijest ta da se po istinu i radost zaista ne morate zaputiti u vanjski svijet, sve što trebate jest zarotirati pogled prema svom srcu kako biste se susreli s vlastitim beskrajnim bićem koje vas, iz života u život, zauvijek nestrpljivo čeka.

To ne znači da ćete odbaciti svijet i ljude, upravo suprotno – zavoljet ćete ih svim srcem jer ćete znati da su oni zapravo refleksija ili odraz vas samih!

I lekcije koje vam oni daju upravo su ono što vam je potrebno da biste bolje upoznali sebe.

S radošću vam otkrivam svoje male rituale koji mi pomažu da ostanem usidrena u istini.

Oni su moj stalni podsjetnik na činjenicu da je radost uvijek dostupna i da je ona jedina istinska i prava priroda mojeg bića.    

Moji mali dnevni rituali za radost i dobro zdravlje

1. Promatranje izlaska sunca


Zamislite samo kada bi se ljudi mogli veseliti „običnom“ suncu poput male djece!

Upravo se tako ja osjećam kada rano ujutro sjednem na bicikl i zaputim se do obližnjeg jezera samo kako bih se susrela s nečim veličanstvenim – prvim jutarnjim zrakama sunca.

Sjednem na kamen, široko otvorim oči poput djeteta i promatram to veličanstveno biće kako se diže iza brda, prvo polako, pa sve brže i brže.

Dok me njegove prve jutarnje zrake miluju, osjećam kako mi se ono istinski raduje.

Sunce je tu radi nas. Svatko ima jedno unutar svojeg Univerzuma, pa tako i vi. Znat ćete to po onoj svjetlosnoj pruzi koja se pruža od sunca preko vodene površine i „prati“ svaki vaš korak.

Stoga, radujte se suncu! Promatrajte ga dok izlazi ako ste jutarnji tip poput mene, ili ga ispraćajte u večernjim satima ako ste noćni tip osobe.

To bi vam moglo donijeti golemu radost i osjećaj zahvalnosti.

2. Odbacivanje maske ili persone


Da bi vaš život bio ispunjen radošću, morate izaći iz naučene uloge koju ste dosad brižno njegovali.

I ja sam još sam donedavno živjela kao osoba ili persona, potpuno poistovjećena sa slikom koju sam o sebi stvorila u svojoj glavi.

Zanimljivo je da i sama riječ „persona“ označava masku koju su u drevnoj Grčkoj nosili glumci.

No, promatrajući masku, zaboravljamo da se ispod nje krije pravi živući glumac koji je potpuno netaknut ulogom ili likom koji tumači.

I mi smo, baš poput glumaca u kazalištu, skriveni ispod svoje iluzorne maske, no, za razliku od glumaca, mi se za nju grčevito držimo, otpuštajući je tek u dubokom snu.

I svaki put kada svijet ide ususret toj našoj imaginarnoj slici, tepa joj i povlađuje, mi se veselimo, ponosni smo, ushićeni…

No, kada isti taj svijet odbacuje ili kritizira našu personu, mi se, potpuno poistovjećeni s njom, opiremo, ljutiti smo, bijesni i ogorčeni…

I tako živimo poput klatna koje se neprestano njiše od najvećih užitaka do najdublje patnje.

Sva naša patnja izvire upravo iz naše uronjenosti u ulogu koju smo sami sebi dodijelili.

S tom slikom, koju smo oblikovali svojim mislima i emocijama, kročimo ovim svijetom, nesretni, bolesni, razočarani u sebe i okolinu…, potpuno nesvjesni prave ljepote koja se krije u nama i izvan nas.

Premda vi i dalje možete ostati u svojoj ulozi, jer to od vas zahtijeva svakodnevni život, ipak možete živjeti neopterećeno tom ulogom, baš poput glumca u kazalištu koji mirno odlaže svoju masku i vraća se onome što on jest – živi čovjek.  

3. Upoznavanje sebe u samoći i tišini


Kroz intenzivno druženje sa samom sobom osvijestila sam što istinski znače stihovi pjesnika duše Rumija: „Nešto samoće u tvojoj sobi bit će vrednije od bilo čega što bi ti itko ikada mogao dati“.   

Upoznati sebe možete samo kroz druženje s vlastitim bićem, u samoći i tišini. Iznimno je važno naučiti biti sam sa sobom i prestati hraniti žudnju za društvom i tuđim odobravanjem.

Budući da sam po prirodi introvert, samoća mi nikada nije teško padala, a sada sam je prigrlila svim srcem. Samoća mi je dala golemu snagu i vjeru u sebe.

Brojne sam noći i dane provela u maloj kućici u prirodi, odsječena od svijeta i bez interneta.

Upravo me ta samoća potaknula da promijenim pogled na život i da shvatim kako mi je za radost potrebno tako malo i da ona ne ovisi ni o čemu izvanjskom.  

U samotnim jutrima i tišini noći možete osjetiti duboku svetost vaše prisutnosti.

3. Čitanje literature koja hrani srce


Snaga pisane riječi je golema. Postoje knjige, rečenice, riječi… koje nam se neprestano vrte u mislima i mogu nam pomoći da odbacimo suvišne slojeve sa svojeg pravog bića.

Iz vlastitog iskustva, mogu vam preporučiti samo knjige koje hrane srce, ali koje pritom ne isključuju ni um i zdrav razum.

Jedna od takvih knjiga je i „Transurfing“ ruskog fizičara Vadima Zelanda, koja vam može potpuno promijeniti život. Svakako je čitajte otvorena srca, bez očekivanja i pridavanja prevelike važnosti toj knjizi.

No najviše znanje krije se u drevnoj filozofiji indijske vedante.

Postoji jedan biser vedante koji nam u nekoliko stihova otkriva najdublju istinu o nama samima, a to je „Ashtavakra Gita“ (u engleskom prijevodu „The Heart of Awareness“).   

4. Odbacivanje svega suvišnog i negativnog


Ovaj je korak možda i jedan od najvažnijih želite li osvijestiti mir i radost u sebi. Svoju pažnju, odnosno pozornost, usmjeravam isključivo na ono što hrani moj duh i srce.

To znači da ne pratim vijesti, ne čitam novine i živim potpuno mirno i sretno.

Jer, čemu puniti svoje srce tugom, ljutnjom, ogorčenošću… zbog događaja na koje sama ne mogu utjecati.

Naučila sam da je istina u današnjem svijetu vrlo relativan pojam.

Ruski fizičar Vadim Zeland u svojoj prekrasnoj knjizi „Transurfing“ objašnjava da ne bismo trebali hraniti energetska klatna (mediji, velike kompanije…) koja iz nas samo izvlače energiju.

Ono na što usmjeravate svoju pozornost postaje malo klatno koje hranite svojom energijom i koje vama upravlja.

Zašto onda ne biste snagom svoje pozornosti hranili neka svoja klatna koja će donijeti više radosti u ovaj svijet?    

5. Samostalno vježbanje u prirodi (ili kod kuće)


Jedan od mojih svakodnevnih rituala jest i vježbanje asana i pranayame.

Tim praksama, kao i vegetarijanskoj prehrani, mogu zahvaliti svoje dobro zdravlje.

Vježbanje joge može vam donijeti mir, radost i vitalnost samo ako toj praksi pristupite svjesno, uz mirno disanje i bez forsiranja vlastitog tijela.

Bilo da vježbate u prirodi ili kod kuće, činite to s dubokim osjećajem zahvalnosti u srcu.

Čak i ako ste navikli vježbati s učiteljem, s vremenom uvedite samostalnu praksu.

Jedino se kroz takvu praksu rađa vaša najdublja spoznaja o vama samima.  
 

6. Uranjanje u hladnu vodu


Jedan od prekrasnih rituala koje bih svakome preporučila jest kupanje u hladnijem moru ili (ako ih imate u blizini) jezeru ili rijeci...

Osjećaj koji imate nakon što zaplivate u hladnijoj vodi je divan. U more zaronite kao da ste u njega zaljubljeni i kao da se prepuštate najdražem ljubavniku – zaista će vam pružiti prekrasno iskustvo.

Osim što je izvrsna za zdravlje, kožu i srce, hladna voda dodatno jača i osjećaj hrabrosti. Jednostavno postajete neustrašivi i poslije se osjećate fizički i mentalno snažni poput stijene.

Hladna voda tjera i svaku tjeskobu i depresiju – isprobajte i uvjerite se i sami!

Nemate li nikakvu vodu u blizini, i hladan tuš će učiniti razliku.

PREUZETO: alternativa-za-vas.com

PROČITAJTE VIŠE: Znate li koje dvije stvari djeca nikada ne opraštaju svojim roditeljima?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)