Makaroni u kremastom i toplom umaku od sira su obrok s kojim će svi biti zadovoljni.
Osim što oduševljava okusom, ovo jelo veoma je jednostavno napraviti.
Potrebno svega nekoliko namirnica.
Sastojci: 1 litra punomasnog mlijeka
8 kašika maslaca
70 grama brašna
1 kašika soli
500 grama makarona (pužići)
230 grama nasjeckanog cheddar sira
80 grama mljevenog Pecorino romano sira (može i neki drugi slične teksture i okusa)
70 grama prezle
Priprema bešamela:
Zagrij mlijeko u srednje velikoj posudi na srednje jakoj vatri dok ne proključa, a zatim isključi vatru i ostavi.
U velikom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri.
Dodaj brašno i stalno miješaj dok smjesa ne poprimi svijetlosmeđu boju, otprilike 3 minute.
Makni s vatre. Polako dodaj vruće mlijeko u smjesu s brašnom, stalno miješajući, dok se ravnomjerno ne sjedini i postane glatko. (Ono će se jako zgusnuti kada dodaš mlijeko, a zatim će se opustiti.)
Vrati lonac na srednje jaku vatru i neprestano miješaj smjesu, kuhajući ju dok se umak ne zgusne, otprilike 2 do 3 minute.
Umiješaj 1 kašiku soli. Makni s vatre i stavi na stranu. Posoli više ako ti nije po ukusu.
Savjet: Ukoliko žurite bešamel sos možete kupiti i gotov od proizvođača koji imaju na tržištu.
Priprema jela:
Skuhaj makarone. Stavi bešamel umak na srednje jaku vatru i umiješaj oba sira u njega dok se ne otope i smjesa ne postane glatka. Dodaj tjesteninu u umak i nastavi kuhati, povremeno miješajući, 2 do 4 minute.
Posluži odmah ili, ako želiš jelo zapeći, prebaci jelo u posudu za pečenje, pospi sve prezlom i zapeci na 200 stepeni na 25 do 30 minuta.