Češka uvodi trosedmičnu zabranu kretanja, strogi lockdown

Češka Republika od ponedjeljka ulazi u strogi lockdown!

Trosedmična zabrana kretanja stanovništva uz zatvaranje škola, obdaništa.

Vanredna situacija zbog veoma loše epidemiološke slike i velikog broja hospitaliziranih osoba (19.999 umrlih) bit će na snazi do 28. marta.

Pokušaj vlade Česke je da još više smanji kontakte i kretanje ljudi. Naredbe su da naredne tri sedmice Česi ne napuštaju okrug u kojem žive. Izuzetak mogu biti odlazak na posao, ljekaru ili hitno neophodnog obilaska porodice.

U sprovođenju mjera policiji će pomagati i 5.000 vojnika. Ove informacije je potvrdila i ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević Sopta.

"U Češkoj Republici je odlučeno o novom vanrednom stanju, koje će uključivati zabranu kretanja stanovništva od ponedjeljka pa tri naredna tjedna među češkim okruzima. Kretat se mogu samo zaposlenici s potvrdama na posao, a bit će i testirani. Kako javlja ČT24 zatvoreni će biti i vrtići te prvi i drugi razredi osnovnih škola koji su dosada jedini radili.

Lockdown

Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček objavio je da će i 5.000 vojnika pomagati policiji u sprovođenju lockdown mjera. On je pozvao ljude da naredna tri tjedna ostanu kod kuće ukoliko je to moguće, te budu odgovorni. Kretanje je moguće unutar okruga, šetnje i sport izvan gusto naseljenih područja/na selu. Izvođenje ljubimaca u području mjesta stanovanja, 500m od doma. Maske od ponedjeljka i na otvorenom, osim kad ste sami u prirodi", napisala je.

Otvorene ostaju prodavnice s namirnicama, apoteke, trgovine za namirnice za kućne ljubimce, benzinske pumpe, automehaničarske radnje.

"Još jedno vanredno stanje nakon što je broj mrtvih dosegnuo brojku od 19.999 osoba, a u bolnicama je iznimno komplicirano stanje s brojem pacijenata koji uskoro dosežu kapacitet raspoloživih kreveta. Premijer Babiš istaknuo je da je svjestan da će odluke izazvati mnoštvo kritika, ali da nemaju drugog izbora, te dodao da je otvaranje radnji 03. decembra pred Božić bila greška, utvrdivši da je opozicija tražila otvaranje trgovina", napisala je Mlinarević Sopta.

Ambasadorica je na kraju poručila da će Ambasada BiH u Pragu biti kao i dosada tu u svako vrijeme za sve državljane BiH koji žive u toj zemlji.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske je još 12.02.2021 izdalo uputstva i saopštenja za svoje građane u Češkoj.Češka se sprema za lockdown.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE SVIH PUTOVANJA

KRATKO OBJAŠNJENJE:

Izvanredno stanje u Češkoj produženo je do 22. siječnja 2021.

Od 5. siječnja 2021., svi državljani EU-a i osobe s dozvolom za privremeni ili stalni boravak u EU-U, a koje ulaze u Češku. To uključuje i one u tranzitu i osobe koje borave u Češkoj manje od 24 sata. Dužni su prethodno najaviti ulazak putem online obrasca: www.prijezdovyformular.cz, a potvrdu će dobiti e-porukom. Izuzeti su radnici u međunarodnom prometu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)