Šta za pacijente znači odobrenje Biogenovog lijeka za Alzheimerovu bolest?

Šta odobrenje Biogenovog lijeka za Alzheimerovu bolest znači za pacijente?
FDA odobrila je Aduhelm za liječenje Alzheimerove bolesti, ali u odluci nije navela za koju tačno populaciju bolesnika.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je Biogenov aducanumab, prvi novi lijek za Alzheimerovu bolest u posljednjih 20 godina. Lijek pod nazivom Aduhelm osmišljen je tako da usporava napredovanje te degenerativne bolesti mozga.

FDA odobrila je Aduhelm za liječenje Alzheimerove bolesti, ali u odluci nije navela za koju tačno populaciju bolesnika.

Lijek je testiran na pacijentima u ranoj fazi bolesti, prije nego što je utjecala na njihovu sposobnost da se sami brinu o sebi, piše nytimes.com.

Nije ispitivan na ljudima kod kojih je bolest uznapredovala do umjerene demencije, faze u kojoj se više ne mogu brinuti o sebi i samostalno hraniti.

Američka osiguravajuća kompanija Cigna Corp najavila je da će pokrivati troškove lijeka samo za pacijente koji odgovaraju testiranoj grupi, a ne za sve s uznapredovalom bolešću.

Biogen procjenjuje da je oko 1,5 miliona Amerikanaca pogodno za liječenje Aduhelmom.

Alzheimerova bolest se definira kao demencija od najmanje 60 posto, što uključuje gubitak pamćenja, sposobnosti razmišljanja i općenito sposobnosti za svakodnevno funkcioniranje.

Pacijenti kojima se prepiše Aduhelm vjerovatno će morati obaviti kognitivne testove i potvrdu da je uzrok njihove demencije upravo Alzheimer, i to tako da im se obavi lumbarna punkcija kako bi se ispitala tekućina koja obavija kičmenu moždinu ili sken mozga da bi se potvrdila prisutnost amiloida (naslaga) na mozgu.

Kako lijek djeluje?

Aduhelm napada beta amiloid, protein koji izgrađuje ljepljive naslage na mozgu oboljelih od Alzheimera. Vjeruje se da se amiloid počinje stvarati godinama prije pojave znakova gubitka pamćenja, pa je prednost lijeka što "napada" bolest u ranoj fazi.

Aduhelm je osmišljen tako da usporava napredovanje bolesti, omogućujući pacijentima da što duže ostanu samostalni. Aduhelm ne može izliječiti oboljelog od Alzheimerove bolesti.

Kako se lijek daje?

Aduhelm se primjenjuje kao mjesečna intravenozna infuzija.

Većina pacijenata morat će ga primati u bolnici, a prepisivat će ga ljekari specijalisti za Alzheimerovu bolest.

Ima li nuspojava?

Da. U kliničkim ispitivanja kod nekih je pacijenata koji su dobili najviše doze lijeka došlo do oticanja mozga i morali su biti pod nadzorom. Najveći rizik bio je kod oboljelih s genetskom predispozicijom za Alzheimerovu bolest.

FDA je navela da se budući pacijenti kod kojih dođe do oticanja mozga moraju nadzirati, ali se ne moraju nužno skinuti s Aduhelma.

Koliko košta?

Biogen je objavio da će lijek u SAD-u godišnje koštati 56.000 dolara.

Pročitaj više: I hrana i lijek: Deset koristi meda

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori