Prvi put u historiji Turska izvozi bespilotne letjelice članici NATO-a i EU-a

Erdogan o izvozu bespilotnih letjelica Poljskoj: Prvi put u historiji Turska izvozi bespilotne letjelice članici NATO-a i EU-a
Erdogan o izvozu bespilotnih letjelica Poljskoj: Prvi put u historiji Turska izvozi bespilotne letjelice članici NATO-a i EU-a

- Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je dodao da je Turska u posljednjih 19 godina značajnim koracima u odbrambenoj industriji ušla među svjetske divove u ovoj oblasti

ANKARA (AA) - Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako potpisanim sporazumom između dvije zemlje njegova država prvi put u svojoj historiji, izvozom u Poljsku, izvozi borbene bespilotne letjelice jednoj članici Evropske unije (EU) i NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

"Prvi put u historiji Turska izvozi bespilotne letjelice članici NATO-a i Evropske unije", rekao je Erdogan komentarišući izvoz borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 Poljskoj, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsjednikom Andrzejom Sebastianom Dudom.

Sporazum o isporuci bespilotnih borbenih dronova Poljskoj potpisali su ministar odbrane te zemlje Mariusz Blaszczak i generalni direktor turske kompanije Baykar Haluk Bayraktar.

Erdogan je dodao da je Turska u posljednjih 19 godina značajnim koracima u odbrambenoj industriji ušla među svjetske divove u ovoj oblasti.

Turski predsjednik je kazao i da u okviru NATO misija zračnog nadzora Turska uskoro šalje avione F-16 u Poljsku.

Erdogan je pozdravio odluku Poljske da pošalje pomorsku ophodnu letjelicu i vojnu misiju u bazu Incirlik u sklopu NATO-ovih mjera osiguranja prilagođenih Turskoj.

Pročitaj više: Erdogan s Rouhanijem razgovarao o izraelskim napadima na Palestinu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori