Kupajte se sa zvijezdama: SVJETLUCAVO more na ostrvu Vadu

Čarobno ostrvo...

Ostrvo Vadu, pored nestvarno lijepe prirode, poznato je i po prirodnom fenomenu koji privlači na hiljade turista godišnje Kad pomislite na Maldive, vjerujemo da su vam u glavi beskrajne pJeščane plaže i tirkizno more. Mnogi ih nazivaju i rajem na zemlji. Nisu puno pogriješili! Maldivi zaista nude odmor iz snova. Ali, to nije sve.

Ušuškano među drugim ostrvima, nalazi se i ostrvo Vadu.

Njegove plaže postaju gotovo magične onog trenutka kada zađe sunce. Naime, “Zvjezdano more”, kako još ovu pojavu nazivaju, zapravo je prirodni fenomen. Nastaje kada milioni sićušnih mikroorganizama dođe u kontakt sa kiseonikom. Ovi fitoplanktoni nazivaju se dinoflagelate. Upravo oni su zaslužni za neobičan plavičast sjaj u vodi, koji mnogi definišu kao nešto najljepše što su vidjeli.  Sve što dotaknete postaće svjetlucavo. Ukoliko zgazite nogama u vodu, ostavljaćete svjetlucave otiske po plaži.   Izgleda magično!

Ipak, iako dinoflagelate ispuštaju ovu prelijepu svjetlost, to ne znači da su bezopasne. Upravo suprotno od toga! Neke vrste proizvode toksine koji su opasni po ljude, ribe i druga bića. Vjeruje se da je plava svjetlost neka vrsta odbrane od predatora. Na prvi mah tako lijepo, a već kasnije i opasno iskustvo.

Interesantno je da čak i kada ribe progutaju ove planktone, oni nastavljaju da svijetle i u njihovom stomaku. Ovi mikroorganizmi se takođe mogu naći u vodi u nekim dijelovima Kalifornije i u Puerto Riku. Samo ostrvo Vadu ima svega 500 stanovnika. Njihovo primarno i glavno zanimanje je turizam i ribolovstvo. To je jedino što im preostaje i jedini biznis koji je unosan na ostrvu Vadu.

Također, dobro je znati da bioluminiscencija nije ograničena samo na jednu plažu u čitavom okeanu. Zahvaljujući vremenskim uslovima i morskim strujama, svijetleći efekat se može pojaviti i na plažama drugih ostrva Maldiva.

Ipak, ostrvo Vadu je najčešći “domaćin” ovog fenomena, zbog čega ga vrijedi posjetiti. Da li biste voljeli da ovako nešto vidite uživo?

Izvor: objektiv.rs

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori