Kuća korištena u filmu „Kum“ dostigla cijenu od 90 miliona funti

Kuća koja je poslužila kao lokacija snimanja filma „Kum“ krenula je s prodajnom cijenom od 90 miliona funti. Trenutno je to čini naskupljom nekretninom u SAD-u.

Kuća se može pohvaliti sa 18 spavaćih soba na površini od čak 28.975 kvadratnih metara. Posjeduje  i olimpijski bazen, vlastiti noćni klubu stilu Art Deco-a. Ono što je čini šarmantnom jeste i 3,5 hektara vrtova inspirisanih vilom rimskog cara Hadrijana u Tivoliju.

Dom na Beverly Hillsu dizajnirao je arhitekta Gordon Kaufman, a sagradio ga je 1926. bankarski tajkun Milton Getz.

Izvor: The agency

1946. godine imanje je kupio holivudski glumac Marion Davies za svog partnera Williama Randolpha Hearsta. Dok je bila u Daviesovom vlasništvu, kuća je služila kao odredište za medeni mjesec za Johna F Kennedyja i suprugu Jackie nakon njihovog vjenčanja 1953. godine.

Kuća je bila i mjesto odigravanja jedne od najpoznatijih scena u historiji kina. Pojavljuje se u filmu "Kum" Francisa Forda Coppole 1972. godine. Tada je imala ulogu doma filmskog producenta Jacka Woltza, koji se jednog jutra probudi pronašavši odsječenu glavu svog cijenjenog trkačkog konja zamotanu u plahte.

Uz svoju slavnu historiju, kuća se može pohvaliti ulaznim hodnikom dugim 82 metra s ručno oslikanim plafonom visokim 22 metra. Dalje unutar imanja, posjetitelji će pronaći dvospratnu biblioteku, bilijar sobu, kino sobe, spa i teretanu, teniski teren, odvojene prostorije za osoblje i komercijalnu kuhinju koja može ugostiti zabave do 400 zvanica.

Izvor: The agency

Cijena nekretnine je 90 miliona funti (119 miliona dolara), a zajednički je prodaju agenti iz Londona Beauchamp Estates, New York, Serhant i LA's Agency. To je ujedno i najskuplji američki posjed ikada naveden kod britanske agencije.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori