Kuća koju je isprintao 3D printer – Prva od nepečene zemlje

Kuća koju je isprintao 3D printer - Prva od nepečene zemlje
Foto: YOU TUBE SCREENSHOT

Gradnja kuća i objekata koje stvara 3D printer nije više nikakva novost. Međutim, ovaj projekt nazvan Tecla house je prvi u svijetu koji je napravljen takvom tehnikom. Korištena je nepečena zemlja koju mnogi smatraju materijalom budućnosti kada je u pitanju izgradnja. Ono što je kod nje posebno i iznimno jest da je za izgradnju kuće korišteno lokalno tlo i materijali. To znači da nije bilo građevinskog otpada i transporta, odnosno da je riječ o potpuno zero-waste konceptu. Za cijeli projekt trebalo je nekoliko 3D printera, a proces stvaranja trajao je oko 200 sati. Ovaj zaista impresivni objekt proteže se tako na 60 kvadratnih metara, a riječ je o zasad prototipu koji je smješten u talijanskom gradu Ravenna.

Projektirao ga je talijanski studio Mario Cucinella Architects u saranji s kompanijom Wasp.

Sam dizajn kuće djeluje prilično organski, poput kakve špilje i vizuelno zapravo prkosi modernoj, inovativnoj tehnologija koja je zaslužna za njeno nastajanje. S ovim projektom cilj je bio stvoriti lijep, zdrav i održiv dom koji može izgraditi uređaj koristeći materijale pronađene na gradilištu, te pritom ne zagađivati okoliš. U cijelom procesu projektant je veliku važnost usmjerio i na sam oblik objekta, te kako on može uticati na njegovu učinkovitost, s obzirom na klimu i geografsko područje.

Promišljao je pomno i o materijalima, te kako oni utiču na izolaciju i ventilaciju, ali i strukturnu ravnotežu same kuće. Što se tiče interijera, on uključuje dnevni boravak, kuhinju, spavaću sobu i toalet. Namještaj je integrisan u samu strukturu, dok su ostali predmeti koji se ondje nalaze dizajnirani u skladu s cijelom pričom, odnosno reciklirani. Centralni i najimpresivniji dio kuće jest stablo, ali i iznad izvedeni svjetlarnik koji cijelom projektu daje jedan čudesni karakter. Ono što ovom projektu itekako ide u korist jeste što sama kuća generira i jako nisu potrošnju. A kako izgleda Tecla i kako je nastajala pogledajte u priloženom videu.

Izvor - super1.telegram.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Ova objava ima 2 komentara

  1. I enjoy looking through an article that can make men and women think.
    Also, many thanks for permitting me to comment!

  2. Mary

    We’re a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your site provided us with helpful information to work on. You’ve performed a formidable activity and our whole neighborhood will likely be grateful to
    you.

Odgovori