Kriza sve više uzima maha: Državni službenici u Njemačkoj će ponovo raditi od kuće?

Kriza

Njemačka razmatra da državnim službenicima ove zime uvede rad od kuće, zbog pogoršanja energetske krize, javili su lokalni mediji.

Kako prenosi Business Insider, na nedavnom sastanku federalnog ministarstva energetike, jedan od prijedloga bio je obavezan rad od kuće za državne službenike ove zime, dok je većina ministarstva navodno iznijela primjedbe na te planove.

Jedna od glavnih primjedbi bila je da državna služba ne poseduje dovoljno laptopa i mobilnih telefona za rad svih zaposlenih.

Na sastanku je također bilo riječi o ograničavanju temperature na maksimalnih 19 stepeni. Ukoliko bi nekome bilo previše hladno, bilo bi mu dozvoljeno da radi od kuće.

Planovi o mjerama uštede energije u javnim zgradama sprovode se na prijedlog ministra ekonomije i energetike Roberta Habeka.

Njemačka vlada želi da uštedi nešto manje od 20 teravat-sati (TWh) gasa godišnje snižavanjem sobne temperature. Tako bi smanjila njemačku potrošnju gasa za oko dva posto, navodi se u članku.

Njemačka se, zajedno sa mnogim evropskim zemljama, suočava sa nestašicom energenata, nakon što je Rusija znatno smanjila isporuke prirodnog gasa Evropi. A sve kao odgovor na sankcije uvedene Moskvi zbog rata sa Ukrajinom.

Ruska energetska kompanija Gasprom objavila je nedavno da su isporuke prirodnog gasa iz gasovoda Sjeverni tok 1 u Evropu obustavljene na neodređeno vrijeme.

Ruski zvaničnici tvrde da sankcije Zapada ometaju radove na održavanju turbina. Njemački političari su, međutim, optužili Moskvu da koristi gas kao oružje za vršenje pritiska na Berlin.

Kako bi se pripremila za zimu, koaliciona vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza uvela je paket mjera za smanjenje potrošnje energije za 20 posto, te je propisala da skladišta gasa do 1. novembra budu popunjena 95 posto.

Pročitajte više: EU je ostala bez energije – Orban

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori