Kraken stigao na Balkan: Ovo su simptomi najinvanzivnije podvarijante korone

Virus

Kraken stigao na Balkan
Foto: Getty Images

Nova podvarijanta koronavirusa koja se brzo širi potvrđena je u Rumunjskoj.

Kraken, novi soj koronavirusa, zabilježen je u Rumunjskoj. Zaraženi su majka i dijete. 

Te informacije potvrdio je Institut za zarazne bolesti Matei Bals u Bukureštu. I majka i dijete zasad imaju blage simptome, no iz Instituta upozoravaju kako nema mjesta za opuštanje jer se radi o mutaciji koja bi mogla biti otporna na cjepiva protiv korone, piše Nova.rskoja podsjeća na to da je riječ o lako prenosivom virusu, gotovo svaki kontakt sa zaraženim bude inficiran.

Rani simptomi te varijante slični su kao kod omikrona: kihanje, malaksalost, pojačano curenje nosa, glavobolja, bol u kostima...

Kraken, odnosno XBB.1.5 podvarijanta je omikrona koja trenutačno dominira među zaraženima u SAD-u, piše CNBC. Navode da je riječ o najlakše prenosivoj varijanti korone, koja ipak, čini se, ne podrazumijeva teže simptome, citiraju Svjetsku zdravstvenu organizaciju. 

Maria Van Kerkhove iz WHO-a kaže da je zabrinjavajuća brzina kojom se kraken širi, u SAD-u se broj udvostručuje svaka dva tjedna. 

"Mutacije tom virusu omogućuju da lako uđe u stanicu i replicira se", objašnjava Kerkhove. 

Znanstvenici kažu kako je XBB.1.5 jednako dobar u izbjegavanju antitijela od cjepiva i prethodnog oboljenja kao i varijante XBB i XBB.1, koje se dosad smatralo najinvazivnijim sojevima. Ali XBB.1.5 ima mutaciju koja omogućuje da se čvršće "uhvati" za stanicu, što mu daje prednost za razvoj.

Kraken je ime dobio po mitskom morskom čudovištu, a nastao je između studenog i prosinca 2022. u SAD-u.

Dnevnik.hr

Pročitajte slične sadržaje: Nije kraj pandemije koronavirusa: “Na jesen moguće 80.000 novozaraženih”

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori