Korištene maske za lice opasan su otpad, kažu saudijski stručnjaci

Korištene maske za lice opasan su otpad, kažu saudijski stručnjaci
(Reuters file photo)

Medicinski stručnjaci podsjetili su ljude na važnost pravilnog odlaganja medicinskih maski za lice nakon upotrebe kako bi se izbjeglo da postanu izvori infekcije.

Hani Jokhdar, zamjenik saudijskog ministra za javno zdravstvo, rekao je za arapske vijesti da je, iako je još uvijek savjetovao svima da nose maske u zatvorenim i otvorenim prostorima kako bi se ograničilo širenje virusa, "bilo vrlo važno odložiti maske za lice sigurno i neposredno nakon upotrebe" istih."

Jokhdar je dodao kako je žalosno vidjeti mnoge korištene maske na ulicama, plažama i drugdje. 

"Društvena je odgovornost da svi trebaju sarađivati ​​kako bi održali čista i sigurna društva."

Zdravstveni dužnosnik savjetovao je da se maske za lice trebaju mijenjati barem jednom dnevno i ne koristiti često, što ukazuje na to da njihova višednevna upotreba može uzrokovati druge zdravstvene probleme.

Prema riječima glasnogovornika Ministarstva industrije i mineralnih resursa, Jarrah bin Mohammed Al-Jarrah, u Kraljevini postoji devet tvornica koje proizvode maske, a proizvode ih čak 2,5 milijuna dnevno.

Maysara Al-Sharif, voditeljica prodaje u tvornici maski u Meki, rekla je: „Maske za lice nikada se ne mogu reciklirati jer mogu biti inkubatori za viruse. Njihovom upotrebom može uzrokovati prijenos virusa na druge ljude.

“Maske za lice nisu poput ostalih medicinskih potrepština koje se mogu reciklirati kao što to rade mnoge europske zemlje. Ove su zemlje napredne u postupcima recikliranja, ali to se ne odnosi na maske za lice, koje mogu biti središta za širenje zaraze. ”

Dodao je da nakon upotrebe maske treba staviti u posebne vrećice i baciti u smeće.

Doktorica Lamia Al-Brahim, konzultantica, rekla je da bi sigurno odlaganje maski "zaštitilo radnike", dodajući da bi onima koji krše pravila trebalo izreći kazne "jer to nanosi štetu društvu i podriva napore uložene u sprječavanje infekcije koronavirusom" .

“Maske se nose na mjestima koja ne garantuju društvenu distancu. Svijest o prevenciji koronavirusa mora uključivati ​​metode zbrinjavanja otpada koji može širiti infekciju, poput maski za lice, plastičnih rukavica i papirnatih maramica ”, dodala je.

  • Maske za lice treba mijenjati barem jednom dnevno i ne koristiti ih često, kaže zdravstveni dužnosnik
  • Nepravilno odložene maske za lice pogoršavaju onečišćenje kopna i mora

Pročitajte više: Maske obavezne za nastavnike, za učenike samo prilikom kretanja i odgovaranja

Pratite nas na Facebook akter.ba- Korištene maske za lice opasan su otpad, kažu saudijski stručnjac

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori