Korisnici nekih ruskih banaka izgubili su pristup uslugama Apple Pay i Google Pay

Sankcije

Korisnici nekih ruskih banaka izgubili su pristup uslugama Apple Pay i Google Pay
Foto: Ilustracija

Kartice nekih ruskih banaka više se ne mogu koristiti u inostranstvu, niti za online plaćanja u zemljama koje su im nametnule sankcije, a korisnici više nemaju podršku za Googlev i Appleov sistem mobilnog plaćanja.

Nakon napada na Ukrajinu, Rusija se našla na udaru brojnih sankcija. Dio tih sankcija odnosi se i na banke i bankarsko poslovanje, a korisnici ruskih banaka osjetili su ih i kroz nemogućnost korištenja popularnih usluga na Appleovim telefonima i mobilnim uređajima koje pokreće Android, piše Engadget.

Kako su objavili iz Centralne banke Ruske federacije, a prenose tehnološki mediji, korisnici nekih od najvećih banaka u Rusiji više ne mogu koristiti svoje debitne i kreditne kartice s uslugama Apple Pay i Google Pay.

To se odnosi na korisnike VTB Groupa, Sovcombanka, Novikombanka, Promsvyazbanka i Otkritie FC Banka. Korisnici ovih banaka i dalje mogu koristiti svoje kartice za kupovinu na POS aparatima, no osim s Appleovim i Googleovim sistemom plaćanja, neće ih moći koristiti niti za kupovinu na internetskim stranicama zemalja koje su proglasile sankcije te ih neće moći koristiti u inozemstvu.

Na tom popisu nema Sberbanka iz kojeg su nakon najave sankcija rekli kako nastavljaju s dosadašnjim radom, no kako će detaljno proučiti utjecaj sankcija. 

Pročitajte više: Komšić na tribini: “Dobio sam uznemiravajuću vijest koju je dao sekretar NATO-a…”

Pratite nas na Facebook akter.ba - Korisnici nekih ruskih banaka izgubili su pristup uslugama Apple Pay i Google Pay

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori