Kongo proglašava opsadno stanje zbog nasilja na istoku zemlje

Demokratska Republika Kongo proglasila je opsadno stanje u dvije provincije na istoku zemlje zbog nasilja oružanih grupa nad civilima.

U četvrtak je predsjednik Felix Tshisekedi rekao da priprema radikalne mjere za rješavanje sigurnosne situacije na istoku zemlje.

Reakcija je uslijedila nakon što je premijer u ponedjeljak sugerirao da bi se na istoku moglo proglasiti vanredno stanje, zamjenjujući civilnu upravu vojnom.

Procjenjuje se da se na istoku Konga nalaze 122 oružane grupe različitih veličina. U utorak je u Parizu Tshisekedi zatražio pomoć Francuske u iskorjenjivanju jedne od njih. I to Savezničkih demokratskih snaga, iz regije Beni u sjevernom Kivuu.

"Uzimajući u obzir ozbiljnost situacije, predsjednik je izvijestio kabinet o svojoj odluci da proglasi opsadno stanje u provincijama Sjeverni Kivu i Ituri", rekao je Patrick Muyaya.

Rekao je da će detalji o tome što će zahtijevati mjera biti javno objavljeni u sljedećih nekoliko sati.

Prema ustavu Demokratske Republike Kongo, predsjednik može proglasiti ili vanredno stanje ili opsadno stanje ako teške okolnosti odmah prijete nezavisnosti. Također integritetu teritorije ili ako ometaju redovno funkcioniranje institucija.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori