Kako su poznati proizvođači automobila dobili imena

Bilo zbog nedostatka mašte ili dara za samopromociju, mnogi su osnivači svoje automobilske tvrtke nazvali po sebi.


Ako se vratite dovoljno daleko u historiju Buicka, Forda ili Suzukija, na primjer, pronaći ćete barem jednu osobu s tim prezimenima.

Drugi su o tome više razmišljali i smislili prilično inventivne načine stvaranja imena.

Acura

Hondin luksuzni brend ime je dobio po latinskom cura, što znači "briga" ili "točnost". Da još više naglasimo to, logotip Acura stilizirano je slovo 'A' oblikovano na takav način da predstavlja geometrijski kompas koji predstavlja preciznost u crtežu.

Alfa Romeo

Alfa je izvorno bila kratica za [Società] Anonima Lombarda Fabbrica Automobili ili Lombard Automobile Factory Company (njezin je rodni grad Milan, glavni grad regije Lombardija u sjevernoj Italiji). Dio imena Romeo, dodan pet godina nakon Alfinog stvaranja 1910., odnosi se na ranog šefa, poduzetnika Nicola Romea (1876.-1938.). Alfa Romeo postao je dio Fiata 1986. godine.

Alpina

Burkard Bovensiepen nije morao daleko tražiti ime za kompamniju koju je osnovao šezdesetih godina posvećenu ugađanju (i kasnije proizvodnji verzija visokih performansi) BMW-a.

Posao očevog pisaćeg stroja zvao se Alpina, a Burkard je odlučio da je ono što je dovoljno dobro za Bovensiepen Senior dovoljno dobro za njega.

AMG

Sada u potpunom vlasništvu Daimlera, AMG je započeo kao graditelj konkurentskih motora. Osnivači Hans Werner Aufrecht i Erhard Melcher nisu to nazvali po sebi, ali su koristili početna slova svojih prezimena.

'G' znači južnonjemačko selo Grossaspach, gdje je Aufrecht rođen.

Aston Martin

Od osnivača tvrtke Lionela Martina (1878.-1945.) I Roberta Bamforda (1883.-1942.), Samo je prvo ime ušlo u Aston Martin.

Prva riječ odnosi se na stazu za uspon na Aston Hill u Buckinghamshireu, sjeverozapadno od Londona, gdje su se obojica natjecali kao mladići, a ne, kako se ponekad kaže, u obližnjem gradu Aston Clinton.

Audi

August Horch (1868.-1951.) Koristio je svoje prezime za prvu automobilsku tvrtku koju je osnovao, ali to nije mogao učiniti za drugu kada je raspao sa svojim prvotnim upravnim odborom.

Sin poslovnog prijatelja predložio je Audija. Horch i audi znače isto, budući da su njemački i latinski ekvivalenti engleskog "slušaj!"

BMW

Poput nekoliko drugih naziva automobilskih kompanija, i BMW je jednostavno opisan. U prvim danima, BMW je proizvodio motore u Bavarskoj, u južnoj Njemačkoj, pa se zvao Bayerische Motoren Werke. To se izravno na engleski prevodi kao Bavarian Motor Works, a lakše kao bavarska tvornica motora.

Možda kako bi naglasio svoju njemačku vrijednost, "Bayerische Motoren Werke" danas BMW koristi čak i u marketingu na engleskom jeziku.

Cadillac

Druga od tri tvrtke koje je stvorio Henry Ford izvorno se zvala Henry Ford Company. Spašen od kolapsa 1902. godine, preimenovan je u ime Sieur de Cadillac, francuskog istraživača koji je osnovao utvrdu u državi Michigan. Utvrda je postala grad Detroit, gdje se i danas nalazi Cadillac.

Caterham

Trgovac Lotusom Graham Nearn početkom 1970 -ih kupio je prava na proizvodnju i prodaju Lotus Seven. Nije mogao upotrijebiti ime Lotus, pa je umjesto toga prisvojio ime Caterhama, grada južno od Londona u kojem je tada imao sjedište.

Ime i dalje stoji iako tvrtka sada ima sjedište u Crawleyu, u blizini Londona.

Dacia

Iako je sada podružnica Renaulta, Dacia ostaje ponosno Rumunjska i jedno je od najuspješnijih poduzeća te zemlje.

Izvorna Dacia bila je drevno kraljevstvo u srednjoj Europi koje otprilike odgovara modernoj Rumunjskoj. Nakon desetljeća borbi, Rimljani su ga preuzeli u drugom stoljeću poslije Krista.

Fiat

Riječ "fiat" ima mnogo značenja, od kojih se nijedno ne odnosi na proizvođača automobila. U ovom slučaju to je još jedan jasan akronim. Kompanija stvorena 1899. za proizvodnju talijanskih automobila u tvornici u Torinu zvala se Talijanska tvornica automobila u Torinu.

Na talijanskom je ovo Fabbrica Italiana Automobili Torino, skraćeno Fiat.

PROČITAJTE VIŠE: Novi Audi RS3 ima vrlo specifičan pogon

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)