Najavljen novi Fiat Punto za 2023. godinu

Kompanija Stellantis je zvanično najavila nasljednika Fiat Punto. Posljednji put, Punto je predstavljen 2005 godine. Bila je to treća generacija jednog od najpopularnijih hečbeka u Evropi.

U prodaji je bio sve do 2018. a vjerovatno bi u proizvodnji ostao i duže da na prekid nisu naveli nepovoljni rezultati na kreš testu.

fiat punto

Navedeno je da će nasljednik Punta biti konstruisan na CMP (Common Modular Platform) mehaničkoj platformi koju za sada dijele novi Peugeot 208, 2008, DS3 Crossback, Opel Corsa i Mokka, kao i najnoviji Citroën C4, uključujući i njihove potpuno električne verzije.

fiat punto

Tokom sljedeće godine biće predstavljena unaprijeđena varijanta ove platforme na kojoj će biti konstruisani novi modeli, uključujući Fiat Punto ali i novu Lanciu Ypsilon.

Prva generacija Punta se pojavila 1993. godine kao nasljednik Una. Dizajnirao ga je Giorgetto Giugiaro. Druga generacija stigla je 1999, dok se Grande Punto, odnosno treća generacija, pojavila 2005.

fiat punto

Zanimljivo je da je na njegovoj platformi konstruisana Opel Corsa D (2006-2014) i Corsa E (2014-2019), sa kojima će Punto ponovo dijeliti mehaniku, ali ovoga puta zasnovanu na CMP platformi PSA grupacije.

fiat punto

Preuzeto: magazinauto.com

PROČITAJTE VIŠE: Što je jedino bolje od Lade? Dvije Lade, međusobno zavarene!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori