Koliko na vakcini zarađuje AstraZeneca, a koliko Pfizer?

Kompanija AstraZeneca ostvarila je u drugom tromesečju prihod od prodaje vakcina protiv Covida-19 od približno 900 miliona dolara, što je daleko manje od američkog rivala Pfizera, koji je u istom periodu inkasirao 7,8 milijardi dolara od prodaje svoje skuplje vakcine, izvještava Financial Times (FT).

Anglo-švedska farmaceutska grupa je takođe navela u saopštenju da su ulaganja u njihovu vakcinu umanjila zaradu.

Dobit kompanije je, naime, podbacila u drugom kvartalu u odnosu na očekivanja analitičara, pri čemu je zarada iz osnovne delatnosti dostigla 90 centi po dionici naspram prognoze ekonomista da će iznositi 92 centa.

Troškovi u oblasti istraživanja i razvoja, uglavnom usmjereni na korona vakcinu, porasli su za 28 posto, prenosi Tanjug.

Međutim, ukupni prihodi iz svih djelatnosti ove farmaceutske kompanije nadmašili su očekivanja i iznosili su 8,2 milijarde dolara u izvještajnom tromjesečju, što je za 31 posto više nego u istom periodu godinu dana ranije, vođeni rastom prodaje na tržištima u usponu i poslovanjem njenog sektora onkologije.

Ovaj proizvođač lijekova je ponovio danas takođe da odlaže apliciranje za dobijanje licence za korona vakcinu u SAD-u za drugu polovinu godine jer prikuplja dodatne podatake za podnošenje zahtjeva.

AstraZeneca i njen indijski partner u proizvodnji kažu da su do sada isporučili milijardu doza vakcina u 170 zemalja.

Kompanija se nada da će nedavnom kupovinom proizvođača lijekova za rijetke bolesti, Aleksiona, podići prihode do kraja ove godine i predviđa dobit od 5,05 do 5,40 dolara po dionici.

AstraZeneca je saopštila da preispituje svoje mogućnosti u pogledu budućeg poslovanja sa vakcinama protiv Covida-19 i očekuje jasniju situaciju po tom pitanju do kraja godine.

– Istražujemo različite opcije – rekao je viši izvršni direktor kompanije AstraZeneca Rud Dober, prenio je Reuters.

On je pojasnio da će do kraja godine situacija po tom velikom strateškom pitanju biti jasnija i da se trenutno raspravlja da li je posao sa vakcinama održiv za AstraZenecu u narednih pet ili 10 godina.

Izvor: biznisinfo.ba

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pročitaj više: Stiže nam pomoć iz Grčke: Donirano 120.000 doza vakcine AstraZeneca

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)