Koja se istinita priča krije iza Apple logotipa?

pexels-daan-stevens-939331
Izvor: Pexels

Mnogi se pitaju zašto je jedan od najvećih svjetskih brendova za zaštitni znak odabrao komad voća? Postoje mnoga šuškanja o tome kako je stvoren originalni ikonski Apple logotip. Iako je prvobitni logotip imao pruge, jedno je ostalo nepromijenjeno. Jabuka zajedno s ugrizom sa strane ostala je zaštitni znak kompanije još od 1976. godine.

Priča kaže da je logotip počast pokojnom, velikom Alanu Turingu. On je bio otac informatike. Počinio je samoubistvo, a govori se da je to djelo izveo koristeći jabuku prekrivenu cijanidom. Mnoti su smatrali da bi ovo bila prikladna gesta, od kompanije koja je sanjala postaviti svoje temelje u svaki dom. Međutim, istina je daleko od ove tvrdnje.

Kompanija se zove Apple iz prostog razloga što se Steve Jobsu dopala riječ. Bio je usred voćnog režima prehrane. Iz tog razloga odlučio se baš za ovaj naziv. Što se tiče samog logotipa, njegov tvorac Rob Janoff više je puta izjavio da nema nikakve konekcije s Turingom. Na pitanje žasto je logotip zagrižen sa strane, Janoff je jednostavno rekao: „Da ga ljudi ne bi mijenjali s trešnjom“.

Pročitajte više: Apple počeo plačati porez u Bosni i Hercegovini

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori