U Kuću slavnih rokenrola ulaze Tina Tarner, Džej Zi, Kraftverk, Fu Fajtersi

Američka pjevačica Tina Tarner i reper Džej-Zi odabrani su za hram rok muzike. A pridružuje im se njemačka grupa Kraftverk, objavio je Rock and Roll Hall of Fame o svečanosti koja će se održati krajem oktobra.

Kuća slavnih rok muzike nije nikada bila rezervisana samo za rok. Nego se od prve promocije 1986, otvorila i za druge muzičke žanrove: soul, bluz, R&B, folk, kantri, a zatim i za rep.

Danas 81-godišnja Tina Tarner već je ušla u muzički panteon 1991. godine, kao članica tadašnjeg dua Ajk & Tina Tarner.

Ovaj put odabrana je kao solo umjetnica koja je bila sposobna preoblikovati svoj muzički izražaj sredinom 80-ih. Odabravši više pop stil čime je stekla veliki svjetski uspjeh.

Reper i producent iz Bruklina Džej-Zi već je dobio 23 Gremija, priznanja za doprinose američkoj muzičkoj industriji.

Jedan je od rijetkih umjetnika koji je prošao nekoliko epoha repa te još i danas, iako ima 51 godinu, ima šta za reći.

Svečani ulazak održaće se 30. oktobra u Klivlendu (Ohajo). U žiriju je više od 1.200 osoba, stalnih članova, profesionalaca i istoričara muzike.

U 2021. godini u Kuću slavnih ulazi i njemačka grupa Kraftverk, koju smatraju pionirom elektroničke muzike. Zatim The Go-Go’s, jedna od prvih rok grupa potpuno ženskog sastava koja je bila uspješna.

Kao i Tina Tarner, drugi put ulazi i bivši gitarista Nirvane Dejv Grol, ovaj put u grupi The Foo Fighters, osnovanoj 1994. godine.

Odabrani su i reper LL Cool J, pjevačica Kerol King, kao i soul pjevač i pjesnik Gil Scott-Heron.

Od 1995. Rock and Roll Hall of Fame ima stalno mjesto u Klivlendu, gradu izabranom zbog svojih rok korijena. Ali i zbog toga što su gradske vlasti ponudile djelimično finansirati gradnju zgrade.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori