Kako postoje klasici u muzici, filmovima i drugim sferama života, tako ovaj kolač možemo svrstati u klasike među kolačima.
Starinski kolač s višnjama uvijek rado i pravimo i jedemo. Brz i jednostavan recept je ono za čim domaćice najčešće "posežu".
Sastojci:
3 veća jaja
150 mL ulja
400 mL mlijeka
1 prašak za pecivo
200 g šećera
400 g brašna
400 g palente
višnje domaće ili iz kompota
vrhnje ili šećer u prahu po želji
Priprema:
Rernu zagrij na 180 stepeni. Kalup za pečenje obloži masnim papirom ili ga namasti i pobrašni.
U srednje velikoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke. Zatim u drugoj, većoj zdjeli pomiješaj sve mokre sastojke.
Prvo pjenjačom razmuti jaja, a zatim dodaj i sve ostale mokre sastojke. Jednom pripremljene, suhe sastojke polagano dodaj u mokre. Dobro promiješaj i spoji sve sastojke u jednu jednoličnu smjesu.
Ulij smjesu u prethodno pripremljeni pleh ili kalup za pečenje. Stavi u pećnicu na oko 5 minuta. Izvadi lagano van i po vrhu posipaj višnje, kako one ne bi pale na dno. Zatim ponovno gurni u pećnicu i peci oko 20 do 30 minuta na 180 stepeni ili dok kolač ne poprimi zlatnu boju, a čačkalice iz njega izađe suha. Jednom gotov, kolač ukrasi kiselim vrhnjem ili šećerom u prahu!
Prijatno!
Pročitajte više: RECEPT: Gulaš s junetinom
Pratite nas na Facebook akter.ba - Klasik među kolačima: Kolač s višnjama