Kina formalno donosi politiku troje djece

Kina je službeno revidirala svoje zakone kako bi se parovima omogućilo rođenje do troje djece, kako bi se povećao natalitet.

Uredba je jedna od nekoliko donesenih u petak na sastanku najvišeg zakonodavca zemlje, Nacionalnog narodnog kongresa (NPC).

Očekivali su se i detalji o kontroverznom zakonu protiv sankcija za Hong Kong, za koji su se mnoge tvrtke bojale da će ih dovesti u težak položaj.

No, hongkonški mediji izvijestili su u petak da je odluka odgođena.

Koja je politika troje djece?


Kina je u maju najavila da će dopustiti parovima da imaju do troje djece, u velikoj promjeni politike.

Ta je odluka sada formalno usvojena u zakon, zajedno s nekoliko rezolucija čiji je cilj povećati natalitet i "smanjiti teret" odgoja djeteta, objavila je novinska agencija Xinhua.

To uključuje ukidanje „naknade za socijalno uzdržavanje“ - novčane kazne koje parovi plaćaju za rađanje djece iznad granice, poticanje lokalnih vlada da ponude roditeljski dopust, povećanje prava žena pri zapošljavanju; te poboljšanje infrastrukture za brigu o djeci.

Nedavni popisni podaci pokazali su nagli pad nataliteta.

Zemlja je 2016. godine ukinula svoju desetljećima staru politiku o jednom djetetu zamijenivši je granicom za dvoje djece, no to nije dovelo do stalnog porasta nataliteta.

Troškovi odgoja djece u gradovima odvratili su mnoge kineske parove.

Što je sa zakonom protiv sankcija?


Prošli tjedan, globalne banke i financijske institucije pomno su promatrale sastanak NPC-a tražeći znakove o tome kako će i kada kontroverzni zakon protiv sankcija utjecati na Hong Kong.

Kina je zakon već donijela u junu, a u petak se očekivalo da će ga staviti u mini-ustave Hong Konga i Macaoa, precizirajući kako će se primijeniti. Izvješća u petak citirala su zastupnika koji je rekao da je to odgođeno.

Prema zakonu, tvrtkama u Kini nije dopušteno provoditi strane sankcije protiv kineskih pojedinaca ili subjekata. Povrh toga, od njih se traži da pomognu Pekingu u provedbi odmazdi, a ako odbiju, mogu se suočiti s kaznom.

Predstavljen je nakon što je američka vlada uvela nekoliko rundi sankcija kineskim dužnosnicima - uključujući čelnicu Hong Konga Carrie Lam - zbog suzbijanja Pekinga prodemokratskih prosvjeda. Kao odgovor, Kina je nametnula vlastite sankcije američkim dužnosnicima.

Stručnjaci kažu da bi se prema zakonu banke i tvrtke u Hong Kongu mogle suočiti s pravnim rizikom zbog američkih sankcija.

Hong Kong je središte mnogih globalnih financijskih institucija, a gradska država glavni je izvor prihoda tvrtki poput HSBC -a i Standard Chartered -a.

"Privlačnost Hong Konga za mnoge tvrtke, osobito one međunarodne, bila je njegova relativna izolacija od unutarstranačkog suparništva i velike konkurencije moći. Takav bi zakon oduzeo jednu od tih važnih nogu", rekao je Ian Chong, stručnjak za političke znanosti pri National Sveučilište u Singapuru.

"Troškovi i neizvjesnost poslovanja u HK mogli bi se značajno povećati", rekao je za BBC.

Doktor Chengxin Pan, izvanredni profesor međunarodnih odnosa sa Sveučilišta Deakin u Australiji, rekao je da je Kina donijela zakon jer "ne želi pretjerano uznemiriti poslove … također ne želi da tvrtke misle da je to normalno i bez troškova" imati svoj hljeb i jesti ga, profitirajući od poslovanja u Hong Kongu, dok izvršavajući sankcijske naredbe iz Washingtona protiv kineskih interesa. "

"To će bez sumnje zakomplicirati izračun troškova i koristi, ako ne i političku lojalnost, poslovanja u Hong Kongu, što bi moglo biti uhvaćeno u geopolitičkoj unakrsnoj vatri između SAD-a i Kine."

PROČITAJTE VIŠE: Kina izvodi vojne vježbe “Live-Fire” južno od Tajvana

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori