Kina: 24 godine nakon otmice, otac pronašao sina

Nakon 24 godine mučne potrage pronašao otetog sina
Foto: Daily Mail


Nakon godina potrage, policija je u nedjelju rekla Guu da je DNK test potvrdio da je 26-godišnji učitelj koji živi u središnjoj provinciji Henan zaista Guov davno izgubljeni sin.
Guo je viđen kako jeca u dlanove dok njegova supruga grli njihovog sina Guo Zhena tokom događaja okupljanja na fotografiji koju je u utorak objavilo ministarstvo javne sigurnosti.
"Sad kad je dijete pronađeno, od sada sve može biti samo sretno", rekao je Guo kroz suze u videu koji je objavila državna služba za vijesti Kine.

Otac se ponovo sastao sa svojim kidnapovanim sinom nakon 24-godišnje potrage. Tokom svih ovih godina motorom je prešao pola miliona kilometara duž Kine, prateći dojave o dječakovom boravištu.
Sin Guo Gangtanga imao je samo dvije godine i pet mjeseci kada je otet ispred porodične kuće u istočnoj provinciji Shandong, gdje se igrao bez nadzora.
Trgovci ljudima ugrabili su dječaka i prodali ga porodici u centralnoj Kini, objavilo je u utorak Ministarstvo javne sigurnosti.
Otmice i trgovina djecom postale su široko rasprostranjene u Kini od 1980-ih, kada se provodilo drakonsko pravilo o jednom djetetu, a kulturna opsesija sinovima podstakla je potražnju za otetim dječacima.


Nakon što je njegov sin otet 1997. godine, tada je 27-godišnji Guo napustio posao i zemlju pregazio motorom s velikim zastavama na kojima je na leđima bila vezana fotografija njegovog sina.

Njegov krstaški rat dug 500.000 kilometara - koji je uključivao borbu s pljačkašima autoputeva, spavanje ispod mostova, pa čak i prosjačenje kad mu je ponestalo novca - inspirisao je kineski hit 2014 "Izgubljeni u ljubavi".
Tokom godina, Guo je pomogao sedam drugih porodica da pronađu svoju izgubljenu djecu i podigao svijest o trgovini djecom - koja je i dalje tabu tema u Kini.
Guo je rekao novinarima da je ranije posjetio grad u kojem je odrastao njegov sin, kako bi pomogao drugom ocu da pronađe svog otetog dječaka.

Snimak zaslona snimljen je s videozapisa koji je objavila državna služba za vijesti Kine, a na kojem se vidi Guo Gangtang, njegova supruga i njihov sin Guo Zhen, za vrijeme susreta. 
(Screengrab)


Dvoje osumnjičenih povezanih sa slučajem uhapšeni su, izvijestio je državni Global Times. Policija nije ponudila detalje o porodici koja je kupila Guova sina.


Vijest o ponovnom spajanju izazvala je iskazivanje emocija na društvenim mrežama s preko devet miliona pregleda.
„Roditelji nikada ne odustaju od svoje djece! Guova borba pokazuje dubinu očeve ljubavi “, napisao je jedan korisnik na Weibu.
Otkako je 2016. pokrenula DNK bazu podataka nestalih porodica, policija kaže da je pomogla više od 2.600 osoba kidnapovanih kao djeca - prije nekih više od 60 godina - da pronađu svoje biološke roditelje, priopćilo je ministarstvo javne sigurnosti.

Pročitajte više: Kina naredila bankama da prestanu podržavati kriptovalute

Pratite nas na facebook akter.ba -Kina: 24 godine nakon otmice, otac pronašao sina

otmice

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori