Kijavica i kašalj nisu uvijek simptom prehlade

Zdravlje

Vjerovatno u prostoru u kom živimo imamo izvore bakterija i alergena kojih nismo svjesni.

Prljavština na mjestima o kojima ne razmišljamo može naš dom da učini i te kako nezdravim mjestom.

Evo na šta bi ubuduće trebalo da obratimo pažnju.

Posteljina je raj za grinje, a tu je i prašina od izumrlih ćelija vaše kože kojom se one hrane.

Njihove izlučevine ometaju disajne puteve i sadrže čestice koje dovode i do napada astme.

Mijenjajte kese za usisivač

Tokom svakog usisavanja bi trebalo promijeniti kesu jer se u njoj nalaze nataložene sve štetne čestice. Pogotovo ako imate stariji model usisivača koji nema dobre filtere, nije nemoguće da ćete osjetiti alergiju ili dobiti neku infekciju.

Perite zavjesu za tuširanje

Praktična za upotrebu, ova zavjesa nikada nije potpuno suva. Obično je na dnu puna tamnih mrlja i buđi koja je izvor infekcije disajnih puteva. Ako ne može dobro da se opere - kupite novu.

Operite prostirku za kupatilo

Na nju stajete svaki put nakon kupanja ili tuširanja i teško je očekivati da ne bude vlažna. Dobro je istresite i operite bar jednom nedjeljno. Birajte uvijek one koje se lako peru mašinski.

Pazite na dlake ljubimaca

Koliko god da pazite, većina kućnih ljubimaca se linja i morate da budete uredni. Dlake s namještaja i tkanina redovno usisavajte i skidajte specijalnim četkama jer su pune grinja i alergena.

U ketler ide uvijek svježa voda

Voda u električnom čajniku mora uvijek da se iznova sipa kada je zagrijavate. Prospite ostatke stare vode jer se u njoj nalaze razni hemijski elementi koji su škodljivi po zdravlje.

Pažljivo sa sprejevima za čišćenje

U ovim sprejevima ima supstanci veoma neprijatnih za pluća. Zato, kada ih koristite, širom otvorite prozore ili uključite ventilaciju i trudite se da te mirise što manje udišete.

Obavezno sušite peškire

Najgore je ako mokar peškir nakon upotrebe (pranja ruku, umivanja, tuširanja) vratite na njegovo mjesto u kupatilu. Obavezno ga raširite da se osuši. Vlaga u frotiru je leglo bakterija.

U kuću ne ulazite obuveni

U cipelama nikada ne ulazite u dnevni boravak, gdje provodite najviše vremena ili u prostoriju gdje vam se djeca igraju. Kad uđete u kuću, skinite odmah cipele i uskočite u čiste kućne papuče, prenosi Magazin.Novosti. 

Pročitajte više: Možda ste preboljeli koronu “na nogama”? Ovo su simptomi koji mogu upućivati da ste je imali, a da niste ni znali

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori