Kia bilježi ozbiljan rast prodaje električnih vozila

Kia je u prvom kvartalu ove godine zabilježila blago povećanje broja prvi put registrovanih vozila Kia u Evropi, uprkos dugotrajnom zatvaranju većine prodajnih salona.

Nedavno objavljeni podaci govore da je Kia zadržala svoj 3,7-postotni tržišni udio, što govori o stabilnoj prodaji ove najstarije južnokorejske automobilske marke i za vrijme pandemije.

BROJ PRVI PUT REGISTROVANIH VOZILA KIA U EVROPI SE U 1. KVARTALU BLAGO POVEĆAO

Podaci udruženja evropskih automobilskih proizvođača (ACEA) razotkrivaju da se Kijina prodaja u Evropi (zemlje članice EU, EFTA i Velika Britanija) blago povećala na ukupno 113.812 vozila u prvom kvartalu 2021. godine. To predstavlja 0,7-postotno povećanje u odnosu na jednak period prošle godine.

Kia EV6

ELEKTRIČNA VOZILA SADA PREDSTAVLJAJU 28 % SVIH PRODATIH VOZILA KIA U EVROPI

U prvom kvartalu 2021. su Kijina plug-in hibridna, hibridna i električna vozila predstavljala 28,4 posto ukupne prodaje ovog brenda u Evropi, a u jednakom periodu prošle godine iznosila je 18,9 %.

To Kiju učvršćuje na liderskom položaju ponuđača rešenja čiste mobilnosti. Kia će uveliko obnoviti svoju gamu tako što će do 2026. godine lansirati 11 novih električnih modela, počevši sa modelom EV6 čija onlajn predrezervacija kreće ovih dana.

PRODAJA ELEKTRIČNIH KIA VOZILA (EV, PHEV, HEV) RASLA UPRKOS ZATVORENIM SALONIMA

Popularnost Kijinih električnih vozila i dalje raste. Prodaja modela Kia Niro, raspoloživog sa tri tipa elektrifikovanog pogona, povećala se za 29 posto, a prodaja električnog e-Nira čak za 124 posto.

Kijin višestruko nagrađivani Sorento, koga kod nas očekujemo ovih dana, zabeležio je rast od 108 posto, većinom zbog plug-in hibridne izvedbe.

Kod malih modela iz Kijine ponude prodaja Picanta povećala se za 22 posto na ukupno 15.954 vozila, a prodaja Rija za 11 posto na ukupno 8.847 vozila.

Preuzeto: magazinauto.com

PROČITAJ VIŠE: Prodaja automobila u EU u martu naglo porasla

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori