BiH: Blizu je legalizacije kanabisa u medicinske svrhe

Legalizacija kanabisa
Bosna i Hercegovina bliže legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe

Državni zastupnik Saša Magazinović i osnivač udruženja „KANABIH“ Irfan Ribić održali su danas sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom nakon kojeg je Bosna i Hercegovina bliže legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.

U izjavi za Radiosarajevo.ba Magazinović je kazao da je pozitivno to što se predsjedavajući Tegeltija uključio u rješavanje ovog problema.

Zadovoljan je sastankom i ističe da na ovoj temi trebaju zajedno raditi i vlast i opozicija.

"Ranije su svoju saglasnost za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe dali Alen Šeranić i Vjekoslav Mandić, ministri zdravlja dva entiteta. Također, saglasnost su dali i državni ministri Ankica Gudeljević i Selmo Cikotić, kojih se ovaj resor tiče. U narednom periodu, koji, nadam se, neće biti dug, će se izraditi izmjene i dopune Zakona o sprječavanu i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, gdje će to biti usaglašeno, formulisano kako bi konačno ljudi u BiH, kao i u drugim državama, mogli legalno koristiti ulje kanabisa za liječenje", rekao je Magazinović.

Konoplja ili kanabis se odavno koristi za proizvodnju vlakna, za ulje od konoplje, u medicinske svrhe i kao rekreativna droga. Industrijski proizvodi konoplje izrađeni su od biljaka konoplje koja je selekcionirana za proizvodnju obilja vlakana. Da bi zadovoljili Konvencija UN-a za narkotike, neki sojevi kanabisa su uzgojeni za proizvodnju minimalne razine tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka. Mnoge biljke se selektivno uzgajaju za proizvodnju najviše THC (kanabinoida), koji se dobijaju od ljekovitih cvjetova. Iz ove biljke su ekstrahirani različiti spojevi, uključujući hašiš i hašišovo ulje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori