Kako se prave palačinke na vodi?

Da, zdrave palačinke možete napraviti i to brzo i lako, bez ikakvih ulja i masnoća.

Dovoljno je da imate jednu jako dobru tavu na kojoj se ništa ne lijepi. Napravite smjesu koja će spriječiti ljepljenje tjesta za dno tave.

Palačinke koje se prave od heljdinog brašna se smatraju još zdravijim od onih koje se prave sa bijelim brašnom. No, ako bi se koristilo samo heljdino brašno, palačinke bi se mnogo teže pravile, jer bi se raspadale. Zato se one miješaju sa bijelim brašnom.

U narednom receptu možete koristiti vosak za podmazivanje. A ako imate jako dobru tavu na kojoj se ništa ne lijepi, možete da probte i prženje bez ičega što bi podmazalo dno tave. Biće vam potrebni ovi sastojci:

– 1 i po šolja kisele vode,

– jedna šolja heljdinog brašna,

– jedna šolja bijelog brašna,

– pola kesice praška za pecivo,

– jedna kesica vanilinog šećera.

Prirpema: bitno je da koristite kiselu vodu, a ne običnu, jer će od kisele vode tjesto biti vazdušasto i ukusom podsjećati na palačinke na ulju. Pomešajte bijelo brašno sa heljdinim brašnom. Dodajte prašak za pecivo i vanilin šećer. Postepeno dodajte kiselu vodu i mutite sve dok ne dobijete homogenu smjesu.

Pržita na porculanskoj ili teflonskoj tavi kako se smjesa za posne palačinke na vodi ne bi lijepila za dno tave. Premažite sa džemom, voćem po ukusu. Ako želite da jedete slane palačinke preporučujemo da ih premažete humusom, nasjeckate omiljeno povrće i začinite po ukusu.

Pročitaj više: Recept : Čoko-kokos punjene datule ili hurme, po recepturi naturally_sweet_life

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori