Kako prepoznati preosjetljivosti na hranu

Koliko su te alergije zaista učestale, nije poznato, jer se zbog manjkavih testova rjeđe dokazuju

Preosjetljivost na hranu veoma teško se može ustanoviti. Dok mali broj ljekara smatra da sve dolazi iz glave, većina stručnjaka, ipak, tvrdi da su alergije i netolerancija na hranu stvaran problem, ali da je veoma teško uočiti ih.

Pojačan umor

Alergije uključuju reakciju imunog sistema, pa ih je lako otkriti testiranjem, dok za preosjetljivosti nije baš lako. Kada simptomi preosjetljivosti na hranu uključuju pojačan umor, nadutost, promjene raspoloženja i migrenu, teško je otkriti njihov uzrok. Jedini način prepoznavanja je izbjegavati sumnjivu hranu najmanje mjesec - ako simptomi nestanu, najvjerovatnije, je riječ o nepodnošenju hrane.

Konzervansi, boje i dodaci hrani mogu da izazovu alergije. Koliko su te alergije zaista učestale, nije poznato, jer se zbog manjkavih testova rjeđe dokazuju. Reakcije najčešće izazivaju konzervans natrij-benzoat, žuta boja tarazin i zaslađivač aspartam.

Češća je alergija na bjelance, nego na žumance jajeta, kažu stručnjaci. Alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove i na piletinu. Treba izbaciti sve namirnice pripremljene s jajima.

Meso divljači

Također, ribe, rakovi i školjke izazivaju i alergije i reakcije nepodnošenja. Alergija na meso je rijetka, ali se najčešće javlja na piletinu i teletinu, jer su te životinje češće liječene penicilinima i drugim lijekovima. Tu se radi o alergiji na lijekove, a ne na proteine iz mesa. Zbog toga se alergičarima preporučuje meso divljači.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori