Kako održavati higijenu zubi kod pasa?

Naše malene njuškice su razlog zašto naša jutra dobivaju još slađu notu, a dolazak doma bude ispunjen s dodatnom dozom igre i smijeha. zubi

Baš kao što kroz odabir kvalitetne hrane, dugih šetnji i igrački s kojima psi dodatno razvijaju vještine želimo njihove dane ispuniti bogatom rutinom i zabavnim aktivnostima, jednaku pažnju usmjeravamo i na kvalitetu života i zdravlje naših četveronožnih prijatelja. 

Zubi su psima puno više od alata za žvakanje, stoga je svakodnevna njega zubi vrlo važna. Ona se razvija već od malih nogu, a vlasnici pasa trebali bi je učiniti važnim dijelom svakodnevnih rituala. Nije komplicirana, ne oduzima puno vremena i traži posvećenost te par pomagača koji uspješno održavaju dentalnu higijenu potpunom. 

ŠTO JE TO ZUBNI KAMENAC I PLAK I ZAŠTO SU TAKO LOŠI ZA VAŠEG PSA?

Zubni plak je zapravo ljepljiva naslaga na površini zuba koja nastaje od komadića hrane i raznih bakterija. Na zubima se može kreirati kroz nekoliko sati.
Neuklonjeni plak se kroz par dana mineralizira i stvara kamenac. Kamenac ima dosta hrapavu površinu na kojoj se kasnije zadržava daljnji plak koji pak dovedi do težih dentalnih bolesti poput upale zubnog mesa, a u konačnici može dovesti i do pucanja zubne veze. 

Plak se sa zubi može ukloniti blagim struganjem, dok se kamenac liječi, odnosno uklanja, isključivo bušenjem.
Uzevši u obzir brzinu nastanka plaka i kako u kratkom vremenu može kreirati kamenac, svakodnevno čišćenje zubi itekako je važno.

KAKO ODRŽAVATI PRAVILNU KUĆNU HIGIJENU?

Oralna higijena jedan je od preduvjeta dobrog zdravlja, a dobre navike trebale bi se usvajati već u mladim danima. 
Kako biste psima pomogli razumjeti ritual čišćenja zubi, važno je da oni u potpunosti razumiju što ih očekuje. 

Preporuka je da ovaj korak radite nakon što je pas nahranjen i prošetan, kako bi u potpunosti mogao biti fokusiran.
Recite mu da sjedne kod vas i npr. recite mu 'Otvori usta' ili 'A' i rukom potisnite donju vilicu. Nagradite ga slasticom i pogladite. 
Kada nauči da na određenu naredbu otvara usta, uzmite četkicu za zube i kratko pređite preko zuba. 
Prestanite s pranjem ako krene žvakati četkicu. Nemojte koristiti pastu za zube dok pas ne prihvati temeljito četkanje zuba.
Uvijek koristite namjensku pastu za pse, a kako bi rutina bila potpuna, dodajte mu i grickalice koje učinkovito mehanički uklanjaju ostatke hrane sa psa.

Izvor: bonjour.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori