Kafa šteti muškom mozgu

Kafa i muškarci

Kafa šteti muškom mozgu
Foto: Freepik

Kafa muškarcima ometa rad mozga, štoviše, otežava im pamćenje i oslabljuje sposobnost brzog donošenja odluka.

Kafa je užitak svima koji je piju, no istovremeno treba biti prilično pažljiv u nekim situacijama - naime, muški mozak ima nekih probema s kafom. Naime, pijenje kafe poboljšava rad ženskog, ali ne i muškog mozga. Uživanje u cappuccinu i srkanje espressa potiče ženske vijuge na bolje funkcioniranje ista ta pića muškarca na neki način unazađuju jer im oslabljuju sposobnost pamćenja i ometaju ih pri donošenju odluka.

Nije potrebna suhoparna statistika da bi vam bilo jasno koliko ljudi, pije kafu svakoga dana i kolike bi implikacije u tom kontekstu imale navedene tvrdnje.

Psihologinja Lindsay St. Claire sa Sveučilišta Bristol, koja je i vodila istraživanje na tu temu čiji su rezultati objavljeni u Časopisu za primijenjenu društvenu psihologiju (Journal of Applied Social Psychology), kaže da na većini sastanaka visoke razine - politika, vojska - odluke donosi muška populacija.

„Obzirom da je kofein najraširenija droga koja se konzumira, globalne implikacije bi mogle biti zapanjujuće", citira psihologinju Daily Mail.

Istraživači su htjeli saznati što se događa s tijelom nakon konzumiranja kafe kad je osoba već izložena nekom obliku stresa, kao, na primjer, ozbiljnom sastanku. U istraživanju su sudjelovala 64 muškarca i žene koji su bili u stavljeni u istospolne parove. Muškarci su u testovima pamćenja bili znatno slabiji nakon konzumiranja kafe.

Pored toga, u prosjeku im je trebalo i do 20 sekundi više da ispune zadatke od kontrolne skupine koja je pila kafu bez kofeina.

S druge strane, žene su sve zadatke obavljale i 100 sekundi prije muškaraca nakon što bi popile kafu.

Pročitajte više: Kafa u pojedinim restoranima poskupjela na tri marke, a porcija piletine skuplja za dvije KM

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori