Josee Pepe Mujica: Najsiromašniji predsjednik na svijetu

Urugvaj

Jose Pepe Mujica je rođen 1935 godine. Godine 2010 izabran je za predsednika Urugvaja. Mujica nazivaju najsiromašnijim predsjednikom na svijetu, a on odgovara na to:

"Nisam ja siromašan, siromašni su oni kojima nikad nije dosta".

Do 2015. godine bio je predsjednik južnoameričke zemlje, a nakon toga je 85-godišnji Mujica obavljao funkciju senatora. Ostavku je podnio zbog pandemije nove vrste korona virusa.

“U životu postoji vrijeme kada dolazite i odlazite. Hvala mojim pristalicama koji su me podržavali 26 godina”, rekao je Mujica.

Dok je bio predsjednik Urugvaja donirao je 97 posto svoje plate, vozio automobil Volkwagen Beetle 1987. godište i prodavao cvijeće koje sa svojom suprugom uzgajao u vlastitoj bašti. Nije imao tjelohranitelje, niti službeni vozni park.

Njegova buba je postala popularna da su je mnogi htjeli i kupiti. Mujica je odbio rekavši "ako prodam auto neću imati čime da prevozim svog psa koji ima tri noge"

"Nismo kupili predjsednički avion, ali smo kupili vrlo vrijedan i maksimalno opremljen helikopter. Smješten je na periferiji države i koristi se za brz transport pacijenata kojima je potrebna hitna operacija. Helikopter za transport bolesnika koji može da spase život ili predsjednički avion? Baš i nije teško odlučiti šta je ljudima potrebnije." izjavio je jednom Mujica. E

Mujica živi na seoskom imanju nedaleko od Montevidea. Nikad nije živio u predsjedničkoj palati, čak je svoje imanje ponudio na korišćenje Sirijskim izbjeglicama.

Pročitajte više: Hrvat Gabriel Boric postao predsjednik Čilea: “Danas je nada pobijedila strah”

Pratite nas na Faceebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)