Jemen: U provinciji Taizz otkriveno više od 2.800 slučajeva malarije

Teysir es-Sami, zamjenik generalnog direktora Direkcije za javno zdravstvo i stanovništvo Taizza, za AA je potvrdio da su zdravstveni radnici utvrdili više od 2.800 slučajeva malarije u Taizzu od početka 2021.

Više od 2.800 slučajeva malarije otkriveno je u jugozapadnoj provinciji Taizz u Jemenu. Ova brojka je vezana za prvih 6 mjeseci 2021. godine, javlja Anadolu Agency (AA). Kako je rekao, u istom periodu u Taizzu je zabilježeno više od 10 hiljada sumnjivih slučajeva.

Upozorio je da se malarija širi u zemlji, jer su svi zauzeti oko koronavirusa (COVID-19). Upravo iz tog razloga ne vodi se snažna borba protiv malarije.

Malarija se smatra iznimno opasnom bolešću od koje svake godine umre oko 400.000 ljudi. Procjenjuje se da je 2015. godine od malarije oboljelo 212 miliona ljudi, od toga 29% završilo je smrtnim ishodom.

Najčešći uzrok jest ugriz komarca, nositelja parazita koji se tako prenose u tijelo osobe. Ovaj parazit preživljava u ženskim komarcima roda Anopheles. Zato se i rasprostranjenost ove bolesti podudara s rasprostranjenošću ovih komaraca koji vole jako tropsku klimu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori