Jasmina Hostert: U Bundestagu ću učiniti sve kako bi BiH krenula putem prosperiteta

Hostert: U Bundestagu ću učiniti sve kako bi BiH krenula putem prosperiteta
Foto: Facebook

Članica njemačkog SPD-a Jasmina Hostert, porijeklom Bosanka, ušla je u njemački Bundestag. U razgovoru za Klix.ba, nakon jučer održanih parlamentarnih izbora, obećava da će u njemačkom parlamentu učiniti sve kako bi BiH krenula putem prosperiteta.

Iako je slavlje zbog izbornog rezultata trajalo da kasno, kaže da već danas počinje raditi.

"Ja sam već na putu za Berlin", kaže nam na počeku razgovora ova rođena Sarajka.

Sumirajući prve impresije zbog iznimnog uspjeha, kaže da se vrlo raduje da će imati priliku implementirati sve ono što su ona i SPD u izbornoj kampanji obećali.

Osjećam potrebu da pomognem BiH

"Građani i građanke su željeli stabilnost, socijalnu sigurnost i pravdu, bolje uslove rada i bolju zdravstvenu zaštitu. To je sve ono što krasi socijaldemokratsku politiku i SPD. Smatram da je konačno došlo vrijeme da pojedinac bude u centru interesa politike, a ne koncerni i milijarderi", odgovara na upit šta je bilo presudno da joj građani njemačke daju glas.

Velika je privilegija biti član njemačkog parlamenta, a taj uspjeh je značajniji s obzirom da je porijeklom iz druge države. Na pitanje koliko truda stoji iza toga, Hostert kaže da ideja socijaldemokratije ne pravi razliku ko se kako zove niti odakle dolazi.

"Ona samo pravi razliku između onih koji žele građansko društvo, liberalnu demokratiju, prava pojedinca i onih koji žele da unište naše zajedničke vrijednosti za koje smo se već stotinama godina borili. Ja sam ponosna da stojim na strani onih koji cijene svakog čovjeka bez obzira na njegovo porijeklo", kaže Hostert, koja je je u opkoljenom Sarajevu ostala bez ruke, nakon čega je kao teško ranjena djevojčica došla u Njemačku.

Upitana za prioritete u Bundestagu, za šta ćete se najviše zalagati, podcrtava da zdravstveni sistem mora biti poboljšan, a minimalna plata radnika povečana. Najvažnije joj je da svako dijete ima iste šanse za uspjeh, neovisno o finansijskom statusu njegovih roditelja.

"Iste šanse za sve su preduslov za jednu uspješnu naciju", kaže naša sagovornica.

Kaže da će se u Bundestagu učiniti sve učiniti kako bi Bosna i Hercegovina krenula putem prosperiteta.

"Vi znate da sam ja proživjela najteže trenutke svog života sa građanima i građankama Bosne i Hercegovine i stoga osjećam potrebu da pomognem. Također je vrlo bitno da se u domovini riješe problemi koji je prate od 90-ih godina jer o njenoj sudbini ovisi i sudbina Evrope", kaže Hostert.

S obzirom da je Njemačka popularno odredište za mnoge iz BiH kojima je tamo idu da rade i žive, kaže da će biti i glas naše dijaspore u njemačkom parlamentu.

"Svako ko dođe da živi u Njemačku je dio našeg tima i mora imati svu podršku od politike. Prava svakog pojedinca su bitna", kaže ona.

Na pitanje kako gleda na trenutne političke prilike u BiH, kaže da situacija nije nimalo laka.

"Destruktivne snage su u zadnje vrijeme postale još agresivnije. Bilo bi važno da snage koje gaje ideju građanske države, liberalne demokratije i inkluzivnog društva zbiju redove i povedu bosanskohercegovačku naciju u budućnost. Etnosfašističke snage je vode već 30 godina u prošlost", kaže Hostert.

Sljedeća šansa za promjene u BiH je oktobar 2022. godine

Kako kaže, u BiH dolazi u posjetu porodici, ali to nije toliko često koliko bi željela zbog obaveza koje ima.

"Ali primjećujem svaki put kada dođem da je najveći problem kao što sam i u predhodnom pitanju naglasila, etnofašizam. On producira konflikte koji se reflektiraju i na ekonomiju i proizvodi stagnaciju. Također i na odlazak stanovništva", priča novoizabrana njemačka parlamentarka.

S obzirom na status mladih u BiH, koji nije na zavidnom nivou, upitali smo je ima li poruku za njih, određeni savjet…

"Bilo bi mi drago da svi zajedno, mladi koji žive u Bosni i Hercegovini kao i oni koji žive izvan nje kao ja uložimo napore kako bi se prevazišla trenutna situacija. Mladi moraju biti nosioci promjena. A sljedeća šansa za promjene su izbori u oktobru 2022. godine. Uložimo svako na svoj način energiju kako bi naša domovina izašla iz krize. Snaga domovine leži u ljudima”, zaključuje Hostert u razgovoru za Klix.ba.

Pročitajte više: Njemačka kancelarka Merkel osigurala punu podršku visokom predstavniku u BiH Schmidtu

Pratite nas na Facebook akter.ba - Jasmina Hostert: U Bundestagu ću učiniti sve kako bi BiH krenula putem prosperiteta

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori