Janusz Korczak – Deset važnih odgojnih načela

Janusz Korczak umro je sa 200 djece u plinskoj komori, držali su ga za ruke do kraja. Bio je doktor i vojnik, ali ponajviše pedagog. Cijeli život posvetio je djeci. Nije ih napustio ni kada su došli najteži trenuci. S njima je otišao u smrt, iako su ga nacisti neposredno prije ulaska u vagone prepoznali i ponudili mu poštedu. Jedini uslov bio je da napusti djecu, a on je to odbio. Ova herojska gesta imala je veliki uticaj i na mnoge naciste.

U mnogim svjedočanstvima ponavljaju se isti događaji – nasmijana djeca koja hodaju s Januszem i veselo pjevaju. Władysław Szpilman napisao je da su djeca bila obučena u najbolju odjeću i bila radosna. Bila su uvjerena da idu na selo, a na čelu kolone bio je dječak koji je svirao violinu. Korczak je u naručju nosio dvoje najmlađih. Posljednje putovanje iz Doma za siročad opisao je i pjesnik Władysław Szlengel u jednoj svojoj pjesmi.

“Danas sam vidio Janusza Korczaka,
Dok je hodao s djecom u posljednjem maršu,
A djeca su bila svečano odjevena,
Kao za nedjeljnu šetnju parkom.

Janusz Korczak hodao je naprijed
Gole glave, očima bez straha,
Jedno dijete ga je držalo za džep,
Dva mališana držao je u rukama. “

Janusz Korczak - Deset važnih odgojnih načela

Tokom svoje karijere Janusz Korczak ponavljao je deset važnih odgojnih načela:

1. Ne očekujte da će vaše dijete biti ono što vi želite da bude. Pomozite mu da postane sobom, a ne tobom.
2. Nemojte tražiti od djeteta da vam vrati za sve što ste učinili za njega. Dali ste mu život, kako bi vam se odužio? Jednog dana ono će dati novi život, a njegovo dijete još jedan.
3. Nemojte se istresati na dijete zbog vaših problema, da ne biste u starosti jeli suhi hljeb. Kako si namjestite krevet, u takvom ćete krevetu spavati.
4. Ne gledajte na njegove probleme s visine. Život daje svakome prema njegovoj snazi, a možete biti sigurni da mu je jednako teško kao i vama, a možda i teže jer još nema dovoljno životnog iskustva.
5. Ne ponižavajte ga.


6. Ne zaboravite da su najvažniji susreti čovjeka susreti s djecom. Pridajte im više pažnje – nikad ne znate koga susrećete u djetetu.
7. Ne zamarajte se ako ne možete učiniti nešto za svoje dijete. Samo zapamtite: za dijete nije učinjeno dovoljno ako nije učinjeno sve što vam je bilo moguće.
8. Dijete nije tiranin koji će preuzeti vaš cijeli život. Nije to samo meso i krv. Ono je dragocjen biser koji vam je darovan da zapali novi oganj u vašem životu. Ono je plod ljubavi majke i oca, u kojima neće rasti “vaše”, “vlastito” dijete, već duša povjerena vama na čuvanje.
9. Naučite voljeti i cijeniti tuđu djecu. Nikada im ne činite ono što ne biste učinili svome.
10. Volite svoje dijete takvo kakvo je – netalentovano, neuspješno, odraslo. Uživajte s njim i radujte mu se! Trenuci s djetetom blagdani su koje još uvijek imate.

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti