Jamal Khashoggi:SAD kažu da je saudijski princ odobrio ubistvo novinara

Američko obavještajno izvješće otkrilo je da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman odobrio ubistvo prognanog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Izvještaj koji je deklasificiran iz Biden-ove administracije objavio kaže da je princ odobrio plan likvidiranja saudijskog prognanika.

Ovo je prvi put da je Amerika javno prozvala prijestolonasljednika, koji poriče da je odobrio ubistvo.

Khashoggi je ubijen tokom posjete saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Bio je poznat po kritikama saudijskih vlasti.

Šta se dogodilo Jamalu Khashoggiju?

Saudijska ljudska prava pod novim reflektorima u Bajdenovom dobu

Ko je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman?

"Procjenjujemo da je prestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammad bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu u Turskoj za hvatanje ili ubijanje saudijskog novinara Jamala Khashoggija", kaže se u izvještaju ureda američkog direktora nacionalne obavještajne službe.

Još 2018. godine CIA je navodno vjerovala da je prijestolonasljednik naredio ubistvo. Međutim američki zvaničnici do sada nikada nisu javno iznosili navode da je u to bio umiješan.

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden zauzeti čvršći stav od svog prethodnika Donalda Trumpa o ljudskim pravima i vladavini zakona u Saudijskoj Arabiji, ključnom američkom savezniku na Bliskom istoku.

U telefonskom pozivu s ocem prijestolonasljednika, kraljem Salmanom, u četvrtak je predsjednik "potvrdio važnost koju Sjedinjene Države pridaju univerzalnim ljudskim pravima i vladavini zakona", rekla je Bijela kuća.

Prema izvorima koje citira novinska agencija Reuters, administracija Bidena razmatra otkazivanje ugovora o oružju sa Saudijskom Arabijom koji predstavljaju zabrinutost za ljudska prava, kao i ograničavanje buduće vojne prodaje na "obrambeno" oružje.

Saudijske vlasti okrivile su njegovu smrt za "nevaljalu operaciju" tima agenata poslanih da ga vrate u kraljevstvo. A saudijski sud sudio je i osudio pet osoba na 20 godina zatvora prošlog septembra, nakon što ih je prvobitno osudio na smrt.

Specijalna izvjestiteljica UN-a Agnes Callamard je 2019. godine optužila saudijsku državu za "namjerno smaknuće s predumišljajem" Khashoggija i odbacila saudijsko suđenje kao "antitezu pravdi".

Kako je ubijen Khashoggi?

Foto: screenshot

59-godišnji novinar otišao je u konzulat u oktobru 2018. godine kako bi pribavio papire koji mu omogućavaju da se oženi s turskom vjerenicom.

Navodno je od brata prijestolonasljednika, princa Khalida bin Salmana. On je u to vrijeme bio ambasador u SAD-u, dobio uvjeravanja da će sigurno posjetiti konzulat.

Princ Khalid porekao je bilo kakvu komunikaciju s novinarom.

Prema saudijskim tužiteljima, Khashoggi je prisilno sputan nakon borbe. Ubrizgana mu je velika količina droge, što je rezultiralo predoziranjem koje je dovelo do njegove smrti. Tada su njegovo tijelo raskomadali i predali lokalnom "saradniku" izvan konzulata, rekli su tužioci. Posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Detalji su otkriveni u transkriptima navodnih audio snimaka ubistva do kojih je došla turska obavještajna služba.

Khashoggi je nekada bio savjetnik saudijske vlade i blizak kraljevskoj porodici. Kada im se 2017. godine nije "priklonio" otišao u samonametnuto izgnanstvo u SAD.

Odatle je u Washington Postu napisao mjesečnu kolumnu u kojoj je kritizirao politiku princa Mohammeda.

Izvor: bbc.com

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori