Iznenađenje! Bijela riža je zapravo bolja od smeđe riže

Zdravlje

Bijela riža je zapravo bolja od smeđe riže
Foto: freepik.com

Ako si ikada bio/la na zdravoj ishrani ili htio/htjela smršati, sigurno ti je smeđa riža bila zamjena za bijelu. Smeđa riža se često reklamira zbog zdravstvenih prednosti, dok je bijela riža ocrnjena u mnogim zajednicama, koje brinu o zdravlju. Ali da li je smeđa riža zaista zdravija od bijele? Odgovor bi te mogao iznenaditi.

Postoji nekoliko razloga, zašto se smeđa riža često smatra boljom opcijom. Glavni argument je da je to cjelovito zrno. Razlika između smeđe riže i bijele riže je u tome, što je smeđa riža u svom neprerađenom obliku cjelovitog zrna. Bijeloj riži, s druge strane, uklonjene su mekinje i klice tokom obrade.

Integralne žitarice se smatraju zdravijima, jer sadrže više vlakana. Vlakna su nutrijent za koji je poznato da snižava holesterol, kontroliše šećer u krvi i reguliše probavu. Istina je da smeđa riža sadrži više vlakana od bijele jer je nerafinisana, ali je važno napomenuti vrstu vlakana.

Postoje dvije vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Rastvorljiva vlakna upijaju vodu, kako bi omekšala stolicu u probavnom traktu, čineći je lakšom za izlučivanje. Polako stvara masu i pokreće peristaltiku, što su kontrakcije crijeva, koje pomažu otpadu da se kreće kroz naš sistem. I ne samo to, već i topiva vlakna fermentiraju u probavnom traktu i pomažu u promociji dobre ravnoteže bakterija u crijevima!

S druge strane, nerastvorljiva vlakna ne upijaju vodu niti fermentiraju. Pošto se uopšte ne razgrađuju, stvaraju tvrdu masu u crijevima. Kada se konzumiraju u velikim količinama, zapravo mogu uzrokovati upalu, nelagodu, nadimanje, plinove i još mnogo toga.

Smeđa riža sadrži nerastvorljiva vlakna, a kako objašnjava doktorica naturopatske medicine Liz Carter, to može poprilično uticati na naša crijeva. „Smeđi pirinač ima visok sadržaj oštrih, iritirajućih nerastvorljivih vlakana. Bijeli pirinač nema”, kaže ona. „Vidjela sam da je smeđa riža vrlo teško probavljiva za moje pacijente s crijevnim problemima. Bolje je da se fokusirate na hranu sa rastvorljivim vlaknima, koja štiti zdravlje vaših crijeva.”

Foto: freepik.com

Ako se boriš sa probavnim problemima, kao što je zatvor i želiš da konzumiraš više vlakana, razmisli o dodavanju više hrane sa rastvorljivim vlaknima u svoju ishranu.

Još dva razloga mogu navesti da se odrekneš smeđe riže — fitinska kiselina i arsen. Smeđa riža sadrži fitinsku kiselinu, koja je poznata kao antinutrijent, jer zapravo blokira sposobnost tvog tijela da apsorbuje određene hranjive tvari, poput željeza, cinka i kalcijuma. Konzumiranje velikih količina može dovesti do nedostatka vitamina i minerala. Smeđa riža takođe sadrži više arsena, toksičnog teškog metala koji, kada se konzumira s vremenom, može povećati rizik od bolesti poput raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Često nam govore da je jesti bilo šta “bijelo”, što je prerađeno, loše. Ali u ovom slučaju, obrada žitarica zapravo uklanja vlakna, koja izazivaju upalu (što čine rižu lakšom za varenje) i smanjuje količinu fitinske kiseline i arsena, čineći bijelu rižu zdravijim izborom!

Uz sve ovo rečeno, bijela riža ima nešto viši glikemijski indeks od smeđe, što znači da bi mogao više podići nivo šećera u krvi. Ako već imaš dijabetes tipa 2, predijabetes ili visok šećer u krvi, najbolje je da upravljaš svojim porcijama, kada konzumiraš ugljene hidrate uopšte.

Kao što je mudrost drevnih tradicija ishrane u Indiji i Kini odavno istakla, bijeli pirinač je bogat skrob koji se lako uzgaja, priprema i probavlja! Dakle, prije nego što se odrekneš bijele riže i odabereš smeđu rižu, razmotri sve faktore. Bijeli pirinač možda je ipak zdraviji dodatak tvojoj ishrani. (izvor ultra.ba)

Pročitajte više: Povišen holesterol može da se spusti i ishranom

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori