Izjednačeno – Prvo mjesto za Alexandera i Hintermanna

Izjednačeno - Prvo mjesto za Alexandera i Hintermanna
Foto: fis-ski

Budući da je ovo bila prva trka u spustu za muškarce od Zimskih olimpijskih igara 2022. i prva od tri trke u Kvitfjellu, to je definitivno bila trka koja se ne smije propustiti.

Nakon što je osvojio zlato u spustu na Olimpijskim igrama, Beat Feuz je tražio da bude veliki favorit pored Norvežanina, Aleksandera Aamodta Kildea. Koji je vodeći u poretku Svjetskog kupa u spustu. Obojica su bili na podijumu na 2. i 3. mjestu. To je bilo sve dok se Niels Hintermann (SUI) i Cameron Alexander (CAN) nisu izborili s stazom.

Hintermannu ove sezone nije nepoznanica ni podijum u spustu. Švicarski skijaš ostvario je svoje prve rezultate na podijumu u spustu ranije ove sezone nakon što je završio na trećem mjestu u Bormiju i Val Gardeni (ITA). Završio je 0,12 sekundi ispred Matthiasa Mayera (AUT), uz skoro savršenu vožnju. Izgledalo je kao da je teško pobijediti.

Noseći br. 39, Alexander je ubrzao niz stazu i pronašao brzinu koja mu je bila potrebna da bi se poklopio s Hintermannovim vremenom od 1:44.42. Stavljajući obojicu na vrh liste lidera. Aleksandar još nije stigao do podijuma. Međutim, ranije je postigao svoj jedini plasman u prvih 10 2020. u Kvitfjell-u. Kanađanin je posljednji put pobijedio u muškoj utrci spusta 2014. godine kada je Erik Guay pobijedio u spustu u Kvitfjellu.

Ovo je prvi put da dva sportista podijele pobjedu u muškoj trci u spustu od Are 2018.

I Alexander i Hintermann su nakon današnje trke postavili nove lične rekorde. Jer je to bila njihova prva pobjeda u Svjetskom kupu u spustu. Hinterman je prethodno pobedio u alpskoj kombinaciji u Wengenu (SUI) 2017. godine. Međutim, Alexander je još pobedio u trci Svetskog kupa.

Osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u spustu 2022, Matthias Mayer, završio je na trećem mjestu i osvojio svoj treći podijum u spustu u sezoni. Prethodno je pobijedio u prvoj utrci sezone u Lake Louiseu (CAN) i osvojio 2. mjesto u Beaver Creeku (SAD), ali se od tada nije plasirao na podijum Svjetskog kupa u spustu. Pobjednik spusta 2020. u Kvitfjellu sutra će imati još jednu priliku da povrati titulu.

Sutrašnja utrka spusta bit će još jedna utrka koju ne smijete propustiti jer će to biti posljednja trka Kjetila Jansruda (NOR). On je najavio da će se nakon trke povući iz sporta. Početak utrke je zakazan za 11:30 (CET).

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori