Italijan poznat kao “otac tiramisua” preminuo je u 93

Ado Campeol je bio vlasnik restorana Beccherie u Trevisu u sjeveroistočnoj Italiji gdje su njegova supruga Alba i kuhar Roberton Linguanoto prije pola stoljeća kreirali poznati desert.

Kako prenose italijanski mediji, Campeolov sin Carlo - koji je preuzeo restoran 2014. - rekao je da mu je otac bio primjer u poslu i životu.

"Moj otac je bio izuzetno poštena osoba, vrlo vezan za svoju porodicu, ozbiljan profesionalac koji je za nas djecu bio primjer u poslu i životu", rekao je za Corriere della Serra.

Guverner regije Veneto Luca Zaia rekao je da je Treviso izgubio "još jednu zvijezdu u svojoj istoriji hrane i vina".

"U njegovoj kući, zahvaljujući intuiciji i mašti njegove supruge, rođen je jedan od najpoznatijih konditorskih uspjeha na svijetu", napisao je Zaia na Tviteru.

Šef kuhinje Linguanoto, koji je opisan kao suizumitelj deserta, rekao je da je tiramisu rezultat nesreće, prenosi Guardian.

Karlo kaže da je njegova majka napravila recept dok ga je dojila kako bi zadržala energiju.

"Kada me je Alba dojila nekoliko godina ranije, okrenula se mascarponeu pomiješanom sa šećerom i keksima natopljenim kafom kako bi održala energiju, što je tradicionalno u Trevisu. Zatim je sa svojim kuharom te elemente pretvorila u puding."

PROČITAJTE VIŠE: Recept za brzi tiramisu koji je gotov za pet minuta

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori